40
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“

                   Semnele saptamanii   25 Iunie 2009

Somalia, actiune de curatire a tarii. Somalia traieste o profunda tragedie, de care in general opinia publica internationala se sinchiseste foarte putin. In mod practic, tara nu are guvern, fractiunile rebele se lupta intre ele, si isi impart teritoriul asa cum pot. In sudul tarii opereaza grupuri de islamisti radicali, care au un program extrem de agresiv, de curatire a tarii de idolatrie. Aceasta inseamna ca ei distrug nu numai biserici crestine datand din epoca coloniala, dar si moschei si morminte ale liderilor religiosi ai grupului musulman Sufi. Multi somalieni apartin grupului Sufi, si nu urmeaza linia stricta a musulmanilor Wahhabi, cu originea in Arabia Saudita. Ei accepta muzica, dansul si meditatia. In general acest grup care s-a instalat in Somalia acum circa 1.300 de ani, este pasnic, si doreste sa traiasca in liniste cu vecinii lor. Dar din cauza acestei permanente agresiuni, in urma careia moscheele sunt distruse, sau cel putin inchise, cand mormintele stramosilor sunt desecrate si osemintele raspandite la vedere in cimitire, musulmanii din orasul Kismayo, au inceput sa se organizeze sub conducerea lui Sheikh Hassan Yakuub. Ei au luat armele si au inceput sa lupte impotriva rivalilor lor, care sunt considerati straini, deoarece vin din Arabia Saudita. Ca urmare aceste grupuri s-au organizat, si lupta acum alaturi de fortele guvernamentale ale presedintelui Sheikh Sharif Sheikh Ahmed.

Controversa. In ultimele luni, in multe tari din lume, exigentele diferitelor religii sau traditii etnice, se confrunta cu legislatia oficiala a tarii, si in general cu moravurile lumii moderne.

Un exemplu in acest sens este Franta, unde in ultima vreme s-a amplificat disputa asupra portului femeilor musulmane. Este vorba in acest caz despre ,,voalul integral“ o exigenta  a islamului integrist extremist salafist.

De fapt pentru noi oamenii de rand, toate acestea sunt oarecum obscure, asa ca am considerat ca este nevoie de o mica explicatie. In ce priveste voalul integral care acopera corpul femeilor in intregime, sunt descrise 4 tipuri:

Hidjabul, care este constituit dintr-o naframa care acopera parul, si un pardesiu care acopera restul corpului, dar care lasa descoperita fata femeii.

Nigabul, atunci cand naframa acopera gura si nasul, si lasa doar o deschidere orizontala in dreptul ochilor, ceva asemanator cu viziera de la armura cavalerilor medievali.

Tchadorul, care este o naframa ce acopera capul, fara sa fie foarte stransa in jurul fetei, el lasa sa se vada parul si poate in cazul cand este prea cald, sau bate vantul, sa expuna parul si obrajii femeii.

Urmeaza apoi Burga, care acopera totul, in dreptul ochilor si al nasului o dantela asemenea unui grilaj, permite celei care il poarta sa intrezareasca pe unde merge, si sa respire.

Asa cum spuneam, in Franta un grup de deputati a cerut sa se faca o investigatie asupra legalitatii acestor obiecte vestimentare. Presedintele Nicolas Sarkozy a declarat ca ,,nu putem accepta ca in Franta, femeile sa fie prizoniere in spatele unui grilaj, aceasta nu este ideea pe care noi o avem despre demnitatea femeii“. Desigur ca organizatiile musulmane insista, spunand ca cele care poarta aceste vesminte sunt fericite, si ca sunt libere sa le lepede oricand, ceea ce oricine stie ca nu este asa.

Pakistan. Lupte la granita cu Afganistan. Trupe pakistaneze au ucis, potrivit propriilor afirmatii, 50 de luptatori islamisti in regiunea de frontiera Waziristanul de Sud, in cursul unor violente schimburi de focuri. Un purtator de cuvant al armatei a declarat ca luptele, sprijinite de aviatie si de artilerie, se desfasoara la granita cu Afganistanul. Este banuita prezenta in zona de conflict a liderului taliban Baitullah Mehsud, si a catorva mii de insurgenti. Se banuieste ca in Waziristanul de Sud se ascunde si seful retelei al Qaida, Osama bin Laden, impreuna cu alti lideri ai talibanilor.

Se inaugureaza noul muzeu de pe Acropole. Dupa o intarziere de cativa ani, la Atena are loc ceremonia de inaugurare a noului muzeu de pe Acropole. In acest locas de cultura sunt expuse peste 4.000 de sculpturi si obiecte de arta din antichitate. Constructia cladirii ultramoderne din otel si sticla a durat mai bine de 11 ani. Planurile au fost intocmite de arhitectul franco-elvetian Bernard Tschumi. Vizitatorilor li se ofera din noul imobil o privire de ansamblu asupra colinei Acropole, emblema capitalei elene. La ceremonie iau parte mai multi sefi de stat si de guvern din Europa de Sud-Est, si din spatiul mediteranean.

Armata SUA recunoaste comiterea unor greseli in Afganistan. Pentagonul a recunoscut ca in cursul a trei atacuri efectuate de armata americana in luna mai, au fost ucisi probabil 26 de civili. In raportul final al unei anchete efectuata de armata, se arata ca au fost comise erori in timpul atacurilor cu bombardiere B1 care au avut loc pe data de 4 mai. In document se mai arata ca numarul exact al victimelor civile nu a putut fi aflat, si este posibil sa fie mai mare. Uciderea civililor nevinovati in cursul operatiunilor indreptate impotriva unor prezumtive baze ale talibanilor in provincia Farah, a provocat in Afganistan vii proteste. Potrivit guvernului de la Kabul, in bombardament au pierit pana la 140 de civili.

Atac sangeros in Irak, dupa retragerea armatei americane din orase. Un camion incarcat cu peste o tona de explozibil a fost detonat sambata intr-o localitate shiita din nordul Irakului, ucigand 46 de oameni si ranind alti 166, la zece zile dupa retragerea trupelor americane din orasele irakiene, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Aproximativ 15 case au fost distruse, iar la locul exploziei se putea vedea un imens crater.

Comunitatea turcomana, care numara aproximativ 800.000 de persoane, locuieste in principal in nordul Irakului. Frontul turcoman, un partid etnic, a anuntat un doliu de trei zile, si a cerut guvernului ,,sa deschida imediat o ancheta si sa aduca in fata justitiei autorii atentatului”.

Franta si Germania critica reprimarea protestelor din Iran. 457 de persoane au fost arestate in ciocnirile de sambata seara, din piata Azadi de la Teheran, au anuntat luni surse din politie, citate de postul de radio de stat, transmite AFP. Potrivit agentiei FARS, care citeaza surse din politie, 40 de politisti au fost raniti si 34 de cladiri guvernamentale au fost avariate. Presedintele francez Nicolas Sarkozy, si cancelarul german Angela Merkel au criticat vehement autoritatile iraniene, dupa o manifestatie in care si-au pierdut viata cel putin 10 persoane, si peste 100 au fost ranite. Sarkozy a cerut ,,sa fie facuta lumina” asupra alegerilor prezidentiale, care au dus la realegerea contestata a presedintelui Mahmoud Ahmadinejad. La randul sau, Merkel a cerut o ,,noua numarare a voturilor”.

,,Indoiala se poate risipi cel mai bine printr-o renumarare transparenta a voturilor. Increderea oamenilor poate fi recastigata daca se admite prezenta observatorilor internationali. Este cea mai buna si mai simpla modalitate de clarificare a situatiei”, a spus sefa executivului german.

Cei doi lideri au mai cerut sa se puna capat represiunii si violentelor impotriva manifestantilor. ,,Ceea ce se intampla in Iran este foarte ingrijorator, iar atitudinea autoritatilor de la Teheran in fata dorintei legitime de adevar a unei mari parti din populatia iraniana nu poate fi scuzata”, a declarat Sarkozy intr-un interviu acordat agentiei de presa Qatar News Agency. Angela Merkel a declarat: ,,Drepturile omului si cele cetatenesti sunt inseparabile, iar Germania sprijina protestele pasnice de la Teheran, si pe cei care doresc sa-si foloseasca dreptul la exprimare libera”.

Cei 6 ostatici straini din Yemen sunt in viata. Cei 6 cetateni straini, 5 germani si un britanic, luati ostatici in Yemen, sunt in viata, a anuntat un reprezentant tribal. Potrivit acestuia, cei 6 s-ar afla in mainile rebelilor siiti. Ei au fost rapiti in urma cu zece zile in nordul Yemenului. Din grupul ostaticilor mai faceau parte doua femei din Germania si una din Coreea de Sud, dar cele trei au fost ucise de rapitori in urma cu cateva zile.

SUA pot face fata oricarui tir de racheta nordcoreeana. Presedintele american Barack Obama, a dat asigurari ca Statele Unite sunt pregatite sa faca fata oricarui tir nord-coreean de racheta, care le-ar viza teritoriul, relateaza AFP. ,,Aceasta administratie, si militarii nostri sunt pe deplin pregatiti pentru orice eventualitate”, a declarat Obama, pentru postul de televiziune CBS News, care l-a intrebat despre posibilitatea unui tir de racheta nord-coreeana vizand Hawaii, arhipelag american din oceanul Pacific. Intrebat daca aceste declaratii reprezinta un ,,avertisment” pentru Phenian, Obama a raspuns: ,,Nu. Inseamna doar ca suntem pregatiti pentru orice eventualitate. Nu vreau sa ma lansez in speculatii privind ipoteze. Dar vreau sa dau asigurari poporului american ca a fost pus punctul pe i in ceea ce priveste ce se poate intampla”.

Lege anti-fumat, promulgata de Barack Obama. Presedintele american, Barack Obama, a promulgat o lege dura anti-fumat. Aceasta prevede reducerea drastica a publicitatii pentru produsele din tabac. >igarile nu mai pot fi comercializate in Statele Unite cu denumirile de light sau ultralight. A fost interzisa producerea tigarilor cu diverse arome, care erau preferate in special de tineri. Legea acorda autoritatii sanitare americane puterea de a decide cantitatea maxima de nicotina pe care producatorii de tutun au voie sa o introduca intr-o tigara. La semnarea legii, Barack Obama a dat asigurari ca aceasta va salva vieti, si a criticat dur companiile din industria tabacului, pentru publicitatea agresiva prin care incearca sa atraga populatia tanara. Aproximativ unul din cinci americani fumeaza, si aproximativ 440.000 mor in fiecare an ca rezultat al unor boli cauzate de fumat.

Atentat cu trei morti in Afganistan. Explozia unei bombe amplasate la marginea unei sosele, a ucis trei afgani, angajati ai Agentiei ONU pentru Refugiati. Atacul a avut loc in nordul Afganistanului, in provincia Jowzjan. Guvernatorul regiunii, Hasim Zari, ii acuza pe talibani pentru acest atentat. Actiunile teroriste s-au intensificat in ultima perioada in nordul Afganistanului, o regiune considerata relativ sigura pana acum, in comparatie cu sudul si estul tarii, unde militantii islamisti sunt mult mai activi.

Vas NATO impiedica un atac al piratilor somalezi. O nava de razboi a NATO, a impiedicat in zona de coasta a Somaliei, un atac al piratilor somalezi asupra unui vapor de marfa din Singapore. Alianta Nord-Atlantica a anuntat la Bruxelles, ca nava de lupta portugheza ,,Corte Real” a intervenit dupa un apel de ajutor de urgenta al ambarcatiunii din Singapore. Marinarii NATO au deschis focul asupra piratilor si le-au scufundat ambarcatiunea. Cei 8 pirati au fost mai intai arestati, iar apoi eliberati, potrivit acordurilor internationale in acest sens.

China inaspreste cenzura in internet. Cu putin timp inaintea implinirii a doua decenii de la reprimarea sangeroasa a miscarii de democratizare in China, guvernul de la Beijing a inasprit cenzura in internet.

Organizatia ,,Reporteri fara Frontiere” a protestat impotriva blocarii unor site-uri, cum ar fi ,,Twitter” sau ,,YouTube”. Productaorul de programe Microsoft a comunicat ca din China nu se poate accesa motorul sau de cautare ,,Bing”. Pe 4 iunie 1989, armata chineza a reprimat brutal miscarea studenteasca de democratizare in piata Tien An Men din Beijing. Guvernul german si Congresul american au lansat un apel catre executivul chinez, sa-i elibereze pe demonstrantii de atunci care se mai afla inca in detentie.

Ministri israelieni, condamnati la inchisoare pentru coruptie. Fostul ministru israelian de finante, Avraham Hirchson, un aliat al fostului premier, Ehud Olmert, a fost condamnat la 5 ani si 5 luni de inchisoare pentru furt si frauda. El a fost si amendat de justitia israeliana cu echivalentul a 115.000 de dolari. Hirchson a fost gasit vinovat de furtul a peste 500.000 de dolari de la sindicatul comercial pe care l-a condus inainte de a deveni ministru in coalitia formata de Olmert in 2006. Olmert, fost lider al partidului centrist Kadima, a fost obligat sa demisioneze anul trecut, dupa ce politia a demarat impotriva sa o ancheta de coruptie.

Un alt fost ministru israelian, Shlomo Benizri, a fost condamnat la 4 ani de inchisoare pentru luare de mita. Benizri, membru al partidului ultra-ortodox Shas, a fost ministru in perioada 2000-2003.

Inundatii in Bavaria, Austria si Cehia. Ploile puternice din ultimele zile au provocat inundatii in Austria, Cehia si landul Bavaria, din sudul Germaniei. In estul Cehiei, o femeie a murit inecata. Sute de case in regiunile afectate au fost cuprinse de apa. Locuitorii au fost sfatuiti sa-si paraseasca locuintele. In anumite zone din Austria, apele au atins niveluri record. La Viena, toate cele 950.000 de opere de arta expuse de muzeul Albertina, au fost evacuate din cauza nivelului ridicat al apelor Dunarii.

Angela Merkel, in vizita la Washington. Cancelarul german, Angela Merkel, face o vizita in Statele Unite, prima de la investirea in functia de presedinte a lui Barack Obama. Discutiile de la Casa Alba dintre cei doi lideri vor marca insa a patra intalnire a acestora in ultimele 12 luni. Potrivit unor surse din guvernul de la Berlin, citate de presa germana, principalele subiecte de dialog vor fi situatiile din Iran si Afganistan, criza economica si protectia climei.

Condamnati la moarte pentru uciderea unui american. 4 barbati din Sudan, au fost condamnati la moarte prin spanzurare, pentru uciderea unui responsabil american de la o agentie umanitara, si a soferului acestuia, la Khartoum. Instanta sudaneza a mai decis condamnarea unei a cincea persoane la 2 ani de inchisoare in acelasi caz. John Granville, in varsta de 33 de ani, ofiter in cadrul Agentiei Americane pentru Dezvoltare Internationala, si soferul acestuia, Abdelrahman Abbas, in varsta de 39 de ani, au fost impuscati mortal in capitala sudaneza in zorii zilei de 1 ianuarie 2008, in timp ce se intorceau de la o petrecere de anul nou.

Atunci cand vrei sa ajuti, poti face ceva. Gene Fletcher, are doar 14 ani, si are multiple boli, care il fac incapabil sa se deplaseze, de aceea el este obligat sa foloseasca un fotoliu rulant, electric. Din cauza acestui handicap, el isi petrece verile in the Bay Cliff Health Camp, un fel de colonie de vacanta o institutie specializata, care ofera ajutor si recreatie pentru acest tip de bolnavi.

Dar ca toate organizatiile umanitare, acest camp are nevoie de ajutor financiar, asa ca tanarul Gene a hotarat sa-si aduca contributia. El a plecat din Rapid River, si a parcurs in fotoliul lui electric, 100 de mile, adica 162 km pana la Bay Cliff, pe malul Lacului  Superior, unde se afla campul.

In cursul acestei calatorii el a colectat peste 20.000 de dolari, ca sa ajute la buna functionare a coloniei de vacanta. Oare cati tineri sanatosi si plini de energie, care isi pierd zilele si noptile fara rost, ar putea lua exemplu de la acest baiat?

 Minte sanatoasa in corp sanatos.  Longevitatea. Un studiu canadian publicat recent in revista Obesity, este de parere ca, cateva kilograme in plus poate ajuta la longevitatea vietii. Cercetatorii canadieni au urmarit 11.326 de persoane pe o perioada de 12 ani. In comparatie cu persoanele cu o greutate normala, cei cu o greutate mai scazuta au avut cu 70% mai multe sanse sa moara, iar cei considerati obezi, cu 30%.  In acelasi timp, persoanele care au avut numai cateva kilograme peste greutatea normala au avut cu 17% mai putine sanse sa moara in comparatie cu cei cu o greutate normala. Persoanele din aceasta categorie a avut un BMI intre 25 si 30, iar cei care au fost considerati obezi au avut un BMI peste 30. Body mass index (BMI), este o formula folosita la calcularea greutatii. La aceasta adresa se poate calcula BMI: http://www.nhlbisupport.com/bmi/bmi-m.htm.

,,Probabil ca cateva kilograme in plus protejeaza organismul persoanelor mai in varsta, cand sanatatea este in declin, dar asta nu inseamna ca acum cei cu o greutate normala trebuie sa se ingrase“, a declarat Mark Kaplan, unul dintre colaboratorii studiului, si profesor la Portland State University.

,,Nu sunt surprins ca persoanele cu o greutate prea mica, sau mare au un risc de moarte mai ridicat, ceea ce ma surprinde este ca, cateva kilograme in plus adauga la logevitatea individului“, a declarat Dr. David Feeny, co-autorul studiului si investigator la Kaiser Permanente Center for Health Research in Portland, statul Oregon. Articolul din revista Obesity conclude ca persoanele care duc o viata sanatoasa, mananca sanatos si au nivel de activitate ridicat, se bucura in general de o viata mai lunga si mai productiva.    

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Noaptea aproape a trecut, se apropie ziua. Sa ne dezbracam dar de faptele intunericului, si sa ne imbracam cu armele luminii“. Romani 13,12

 

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 25/2009

About The Author
-