35
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.

,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“

Semnele saptamanii 11 Iunie 2009

Aniversare. Saptamana trecuta a fost celebrata in Franta cea de a 65-a aniversare a debarcarii trupelor aliate in Europa. Alaturi de cei cativa veterani inca in viata: presedintele Frantei, Statelor Unite, primi ministri si alti demnitari, si-au dat intalnire pe plajele din Normandie, ca sa cinsteasca memoria celor care au pierit ca sa elibereze Europa.

Dintre toate cuvintele rostite, dintre toate frazele frumoase si pline de emotie, am retinut in mod deosebit una singura. Intr-o referinta la zecile de mii cazuti pe campul de lupta, cei mai multi dintre ei adolescenti, un orator a spus ca ,,au murit pentru o tara pe care nu o cunosteau si nu o vor cunoaste niciodata”. Intr-adevar unii dintre cei care au luptat proveneau din familii cu originile in Europa, altii au vizitat ulterior Franta, dar cei mai multi nu aveau nici o idee despre ea.

Am fost impresionat de aceasta fraza deoarece m-am gandit ca noi crestinii ar trebui sa ne luptam pentru o tara pe care o cunoastem, pentru o tara pe care speram sa o vedem si sa o locuim; si cu toate acestea, cea mai mica problema, cel mai simplu fapt divers, ne face sa ne descurajam, sa abandonam cursa.

Atunci cand suntem tentati sa facem asa, sa ne aducem aminte de acesti tineri care si-au dat viata pentru o tara necunoscuta, care au platit cu pretul vietii pentru libertatea si fericirea altora.

Datoria de a ne aduce aminte. In cadrul acelorasi ceremonii de aniversare a debarcarii, vineri 5 iunie, presedintele Obama a vizitat orasul german Dresda, care a fost tinta bombardamentelor intense ale aviatiei aliate. De asemenea lagarul de concentrare nazist de la  Buchenwald, unde au pierit 56.000 de persoane. In cadrul ceremoniei speciale care a avut loc la Buchenwald, presedintele Obama a fost insotit de cancelara Germaniei, Angela Merkel, si de doi supravietuitori ai acestui lagar, unul dintre ei laureatul priemiului Nobel pentru pace Elie Wiesel.

Am urmarit plin de emotie discursul rostit de Elie Wiesel, cu vocea tremuratoare dar hotarata, fostul prizonier a interpelat mai marii acestei lumi prezenti la ceremonie. El a amintit ca o asemenea tragedie ca cea care a avut loc in Germania nazista, ar fi trebuit sa faca omenirea mult mai receptiva la dictaturi si exterminare etnica. El remarca cu tristete, ca din pacate omenirea are memorie scurta, ca in ciuda memorialelor inaltate, a ceremoniilor de aducere aminte si a miilor de pagini scrise despre acest subiect, omenirea nu a invatat din aceasta tragedie, ca si astazi exista dictaturi sangeroase, despoti care stapanesc cu cruzime, razboaie etnice si exterminare in masa.

Intr-adevar memoria personala si mai ales cea colectiva sunt adesea de scurta durata. In viata sociala, politica si economica, greselile trecutului sunt repetate iar si iar fara incetare. Dar in viata spirituala, am tras lectiile care se impun din esecurile noastre? Ne aducem aminte de ce am facut rau, si incecam sa facem binele?

Depinde numai de noi, noi suntem singurii care putem schimba aceasta stare de lucruri lamentabila. Noi suntem cei care trebuie sa invatam din trecut si sa indreptam viitorul.

Noul parlament European. In urma alegerilor de duminica, noul parlament European va avea o noua configuratie. Pe de-o parte partidele de dreapta si-au consolidat considerabil pozitia, partidele socialiste si de stanga au pierdut multe locuri. Un fenomen deosebit de interesant este acela ca formatiile ecologiste si extremiste au obtinut un numar important de deputati. Aceasta inseamna ca formatiuni politice care sunt in mod evident impotriva Comunitatii Europene, sunt impotriva organizatiei si a modului ei de functionare.

Asa de exemplu in Anglia, a fost ales pentru parlament, Nick Griffin, pentru the British National Party, un partid cu orientari de extrema dreapta si naziste.

In Austria un partid de extrema dreapta FPO, a obtinut 13.5% din voturi. Un caz particular este cel al lui Hans Peter Martin, un deputat care este de-a dreptul impotriva Europei, el a obtinut 17,8 %.

Un alt caz interesant este acela din Suedia, unde a obtinut un post de deputat Partidul Piratilor, un partid care promoveaza in mod vadit pirateria muzicii si altor produse protejate de pe internet. De fapt membri acestui partid au fost recent condamnati pentru aceste activitati de piraterie.

In Franta partidul Europe Ecologie condus de Daniel Cohn-Bendit, un fost revolutionar de la miscarea studenteasca din 1968, a obtinut 16% din voturi, depasind partide politice cu vechi state de serviciu. Este iarasi interesant de studiat ca Cohn-Bendit are ca tinta politica sa rastoarne prezenta administratie a Comisiei, in frunte cu actualul presedinte.

Iata deci cum intr-o organizatie care se presupunea sa promoveze colaborarea si buna intelegere, munca in comun, s-au ales deputati care vor milita cu siguranta la promovarea dezbinarii si discordiei.

Biserica de sientologie pe banca acuzatilor. La Paris a inceput procesul intentat bisericii de sientologie. Este un proces penal impotriva bisericii ca persoana morala, ea este acuzata de ,,excrocherie in banda organizata”.

In Franta aceasta biserica fondata in 1954 de catre scriitorul american Ron Hubbard, este considerata o secta. Daca in urma procesului biserica este gasita vinovata, aceasta poate deschide calea actiunii legale de desfiintare in Franta.

In cursul procesului se asteapta ca cel putin 40 de martori sa depuna marturie despre practicile sectei, despre electrometre, niste masini care evalueaza personalitatea, vandute cu sutele, cu numai 4.800 de euro, despre testele de personalitate, despre curele cu vitamine si alte mijloace rude cu excrocheria, prin care secta deposedeaza pe membri ei, de tot ce au.

In ultimii ani au mai fost intentate si alte procese, care s-au soldat cu achitarea acuzatilor, responsabili ai bisericii, sau in 2002 cu condamnarea sectiei  franciliene, insa fara ca sa ceara desfiintarea ei. In 1987 un judecator din Lyon a caracterizat biserica ca ,,o antrepriza care are ca obiectiv acapararea averii membrilor ei, prin manevre frauduloase, caracteristice delictului de excrocherie.

Coreea de Nord si lista neagra a terorismului. Ca reactie la al doilea test nuclear lansat de Phenian, Statele Unite ale Americii intentioneaza sa plaseze din nou Coreea de Nord pe lista tarilor considerate a avea legaturi cu terorismul. Inainte insa, este nevoie de noi dovezi care sa ateste ca statul sprijina terorismul, dupa cum declara pentru ABC, secretarul de stat american Hillary Clinton: ,,Incepem monitorizarea. Este un proces de durata. In mod evident, vrem sa avem dovezi recente privind un eventual sprijin acordat terorismului international.

Daca nu actionam decis si efectiv impotriva Coreei de Nord, vom asista la o cursa a inarmarilor in Nord-Estul Asiei. Nu cred ca cineva vrea sa vada asa ceva”.

Doua jurnaliste americane, retinute in Coreea de Nord, au fost condamnate la cate 12 ani de munca silnica. Decizia a fost luata de cea mai inalta instanta de la Phenian, care a constatat ca acuzatele au intrat ilegal pe teritoriul statului comunist. Cele doua femei, Euna Lee si Laura Ling, au fost arestate la jumatatea lunii martie pe fluviul Tumen, atunci inghetat, in apropiere de granita Coreei de Nord cu China. Jurnalistele lucrau pentru televiziunea californiana ,,Curent TV”, si realizau un reportaj despre nord-coreenii care fugeau in China, traversand fluviul Tumen. Departamentul de Stat de la Washington s-a declarat foarte preocupat de situatia celor doua femei, si a cerut in mai multe randuri eliberarea acestora.

Palestinieni ucisi in apropiere de granita cu Fasia Gaza. Patru militanti palestinieni au murit intr-un schimb de focuri la granita dintre Israel si Fasia Gaza. Anuntul a fost facut de purtatori de cuvant ai armatei israeliene, si de reprezentanti ai miscarii radicale Hamas. O grupa de palestinieni a deschis focul asupra unei patrule israeliene in apropierea punctului de trecere a frontierei Nahal Oz.

Mineri disparuti in Ucraina. Cel putin 26 de mineri sunt blocati in subteran, dupa cum anunta un oficial ucrainean. Accidentul a avut loc in mina de la Scotcinschi, in urma unei scurgeri de gaze. Potrivit Intrefax, 27 de persoane au scapat, dar despre soarta celor 26 de ortaci ramasi in subteran nu se poate spune, deocamdata, nimic. Tehnica invechita folosita in minele din vestul Ucrainei a provocat numeroase accidente, soldate cu multe victime.

India. Atentat. Cel putin 11 politisti indieni si-au pierdut viata intr-un atentat in estul tarii. Potrivit politiei, victimele se aflau intr-un camion al fortelor de securitate, care a trecut peste o mina in statul indian Jharkhand. Politia atribuie rebelilor maoisti responsabilitatea pentru atac. Acestia sunt activi in 13 din cele 35 de state si teritorii unionale indiene. Rebelii maoisti resping democratia parlamentara, sistemul de guvernare aplicat in India.

Pakistan. Atentat. Un atentat cu bomba a fost comis la un hotel de lux din orasul Peshawar. In urma atacului si-au pierdut viata cel putin 11 persoane, alte peste 60 fiind ranite. Doua dintre persoanele care au fost ucise, erau angajate ale Natiunilor Unite din Serbia si Filipine. Mai multi oameni inarmati au luat cu asalt hotelul, iar unul dintre ei a detonat o bomba. Secretarul general ONU, Ban Ki Moon, a condamnat atacul afirmand ca este vorba de un atac terorist las, care nu poate fi justificat prin nimic.

Scopul scuza mijloacele? Fara indoiala nu. Un fapt divers tragic. Doctorul George Tiller din Wichita, Kansas, a fost impuscat intr-o duminica dimineata in pragul bisericii din care face parte, si unde isi exercita functia de diacon.

Motivul acestui asasinat, a fost acela ca doctorul in varsta de 67 de ani avea o clinica care facea avorturi. Asadar militantii antiavort l-au amenintat si atacat inca din anii ’80. Incercari de asasinat dejucate, bomba in fata clinicii, manifestatii si intimidarea clientelor, orice mijloace au fost folosite pentru a-l opri sau elimina, dar acum au reusit. Motivul urei acestor activisti, doctorul este un ucigasi in masa, deoarece ia viata acestor fetusi inca nenascuti.

Prima intrebare logica, este de ce daca nu este bine sa ucizi, ei o pot face?

A doua intrebare, de ce doresc ei sa aplice cu forta convingerile lor religioase unor straini care le refuza?

In fapt aceasta situatie care din pacate nu este unica, din cand in cand asemenea asasinate si acte teroriste au loc, dovedeste ca satan poate intuneca mintea oamenilor in multe feluri. Unii sunt tentati sa duca o viata dezordonata, ceea ce ii aduce in situatia de a purta un fetus nedorit. Altii sunt tentati sa ajute pe aceste femei si sa faca intreruperi de sarcina, care de altfel sunt absolut legale in Statele Unite si in cea mai mare parte a tarilor occidentale.

Ramane acum situatia celor care sunt impotriva, dar care aleg aceeasi cale: violenta ca sa remedieze situatia.

Este trist, foarte trist sa vezi militanti pentru viata care ucid ca sa-si apere cauza.

Cat de departe de dragostea divina, care ofera har si iertare celor mai mari pacatosi, celor mai cruzi criminali, cu singura conditie sa se caiasca si sa renunte la caile lor rele. Se pare ca acesti activisti nu au auzit.

Totul este relativ in aceasta lume. V-am relatat la vremea cuvenita acest fapt divers ciudat; era vorba despre un sarut deosebit de costisitor. In octombrie 2007 Rindy Sam, o frantuzoaica de origine cambogiana, vizita o expozitie de pictura, in care era expus un tablou de Cy Twombly. Deosebit de impresionata la vederea acestui tablou, tanara a simtit nevoia sa il sarute. Numai ca pe tablou a ramas amprenta buzelor ei cu ruj de buze. Pictorul a ramas ,,ingrozit“, iar galeria de arta a dat in judecata pe vizitatoarea entuziasta. A urmat un proces si acum un recurs, in urma caruia a fost pronuntata sentinta finala. Rindy va trebui sa plateasca colectiei Lambert, 18.450 pentru restaurarea tabloului, si 500 de euro pictorului. De fapt sentinta este mult mai usoara decat ce cereau ,,pagubasii“. Colectia Lambert cerea 33.440 pentru expertiza, si 2 milioane pentru tabloul ,,distrus“.

Dupa toata aceasta istorie, lasati-ma sa va descriu tabloul atat de valoros si greu de curatat de rujul de buze: era o panza alba, fara nici un obiect, desen, sau alta pata de culoare pe ea. Aceasta ma face sa-mi pun cateva intrebari:

Prima ar fi, ce poate fi atat de valoros intr-o panza vopsita cu culoare alba? Cu toata lipsa mea de talent artistic, pot sa produc cel putin cateva zeci de asemenea picturi pe zi.

A doua intrebare legitima este, ce a gasit biata Rindy asa de emotionant in aceasta bucata de panza alba? Dar as vrea sa revin la o concluzie extrem de trista, pe care nu o pot evita, din aceasta istorie absurda.

De-a lungul secolelor, artisti si filozofi excentrici, mai mult sau mai putin normali, cateodata intoxicati cu alcool sau droguri, au impus societatii viziunea lor deformata asupra realitatii. Societatea in general s-a lasat sedusa de aceste manifestari artistice, le-a acceptat si pretuit in milioane de dolari.

In acelasi timp, de secole mesajul Bibliei rasuna in urechile omenirii, simplu si concis, usor de inteles si normal, dar poate tocmai de aceea greu de acceptat.

Milioane si milioane de oameni il asculta si nu gasesc nimic miscator, dar sunt profund miscati de o panza alba, de o mazgaleala fara sens, de o insirare de cuvinte profane, si cateodata obscene.

Gripa porcina. OMS este in alerta despre continua extindere a epidemiei de gripa porcina, care va ajunge in curand la o pandemie. Desigur organismele sanitare din toata lumea sunt in alerta maxima si supravegheaza fiecare evolutie. In plus de situatiile obisnuite, autoritatile canadiene trebuie sa faca fata unei realitati inedite, aceea a reactiei deosebite pe care o au populatiile de indieni nativi la infectia virala.

Acestea sunt comunitati izolate, in care consangvinitatea este o realitate, in plus alcoolismul, consumul de droguri si bolile ereditare sunt extrem de comune. In plus asistenta medicala in aceste regiuni polare este dificitara. Iata deci tot atatea motive pentru care guvernul federal canadian este ingrijorat de faptul ca gripa porcina si-a facut aparitia in cumunitatile din Manitoba si Nunavut. Singura referire este una de ordin istoric, cand in 1918 precedenta epidemie de gripa a decimat aceste comunitati, unele dintre ele pierzand pana la 90% din populatie. Dr. Ethan Rubinstein, seful sectiei de boli infectioase de la University of Manitoba, declara ca ,,o boala neobisnuita, intr-un sezon atipic (gripa apare de obicei iarna) cu o populatie atipica, cu o severitate neobisnuita, reprezinta o situatie extrem de ingrijoratoare”.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Muzica. Noii nascuti prematur, la care muzica a fost prezenta in salonul lor de spital, se insanatosesc mai repede si sunt mai linistiti, sunt de parere cercetatori de la University of Alberta in Canada. Intr-un articol publicat luna trecuta in revista Archives of Disease in Childhood, cercetatorii canadieni sugereaza ca noii nascuti care asculta muzica au nivelul de stress mai redus, si fac o tranzitie mai usoara la hranirea pe calea bucala. Recordurile medicale a mai multor pacienti au fost analizate si s-a observat ca rata de respiratie, pulsul si nivelul de oxigen al noilor nascuti au fost mai aproape de normal, in comparatie cu cei care nu au avut muzica in saloanele lor.

Asparagusul este un aliment foarte sanatos si o sursa excelenta de vit K, C, B,  tryptophan, manganese, phosphorus, si folate, precum si fibre. In ciuda acestor calitati, este putin folosit in bucataria americana, pentru simplul fapt ca multa lume nu stie ce sa faca cu el. In afara de folosirea lui, crud in salate, asparagusul este foarte bun gatit. Numai partea superioara este destul de frageda ca sa poata fi consumat crud. Tulpina de la asparagus se poate rupe sau taia cu cutitul, iar partea inferioara care este tare si fibroasa, se poate folosi la supe sau mancaruri. Partea superioara se poate stropi cu ulei de masline, si dupa numai cateva minute la gratar sau cuptor, se poate folosi ca garnitura, sau chiar si simplu. Pofta buna!

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Dar in vremea acestor imparati, Dumnezeul cerurilor va ridica o imparatie, care nu va fi nimicita niciodata“. Daniel 2,44

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 23/2009

About The Author
-