17
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.

,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

Semnele saptamanii 20 Mai 2010

Fenomene de societate. Ultimii ani au cunoscut o schimbare a moravurilor si a practicilor in societate, care sunt din ce in ce mai complexe si dificil de explicat. Este vorba de teroristi care arata la prima vedere onorabili, educati la cele mai prestigioase scoli, cu situatii sociale si servicii bune, apreciati si stimati de vecini si colegi de munca. O alta categorie si mai interesanta este cea a ,,mafiotilor independenti”, persoane care practica activitati specific mafiote, trafic de influenta, droguri, etc., dar care nu aprtin unei organizatii. Sunt independenti, lucreaza pe cont propriu si deci foarte dificil de depistat. O alta categorie, jurnalisti nevoiti sa se ascunda, sau chiar redusi la tacere. Unde altundeva este mai vizibil conflictul dintre setea de adevar a presei si puterea retelelor de crima organizata decat in Italia? Roberto Saviano este poate cel mai cunoscut exemplu. Dar numai in cursul anului trecut au impartasit soarta jurnalistului si scriitorului care a deranjat Camorra alti 48 de ziaristi. Unul dintre acestia este Rosaria Cappachhione. Ea publica zilnic cate un articol despre mafia din Napoli. De multi ani, jurnalista se afla sub protectia politiei si se deplaseaza numai in masini blindate. Investigatia pe care tocmai o face, vizeaza vila unui fost cap al mafiei. ,,Un adevarat buncar: pereti din beton armat, imbracati la exterior cu sarma ghimpata. Nimeni nu se putea catara acolo. Capul mafiei si-a luat toate masurile de securitate: camere de luat vederi, sisteme de alarma, iesiri de urgenta secrete”. Cu toate ca seful mafiei se afla de catva timp in inchisoare, investigatia jurnalistei originare din Napoli, este in continuare periculoasa. Articolele ei ii infurie pe membri Camorrei, care nu mai contenesc s-o ameninte cu moartea. Dar Rosaria Cappachione spune ca nu se teme si continua sa-si faca meseria. In lupta lor pentru o societate mai buna, jurnalistii italieni au aliati destui. Unul dintre ei este Giovanni Alluci, asistent social. ,,Angajamentul Rosariei sau al scriitorului Roberto Saviano, este de o importanta majora. Ei au trezit interesul opiniei publice asupra practicilor Camorrei, cat si asupra numarului mare de oameni care vor sa combata mafia. De aceea libertatea presei este atat de importanta!” ,,Cronaca nera” (Crima si lovitura mortala) – este titlul sub care Rosaria Cappachione scoate adevarul la lumina de 30 de ani incoace. ,,Zilnic spun ca mi-as dori sa fac altceva. Dar, de fapt, munca mea imi face placere. Scriu povestea oamenilor din orasul meu natal. Fireste ca as fi vrut ca Napoli sa aiba alte povesti de oferit. Dar cata vreme asa stau lucrurile, imi fac meseria si scriu despre ce se intampla”. Pretul platit de dragul meseriei este mare: Rosalia Cappachione traieste permanent sub protectie. Si nu este singura jurnalista din Italia care duce o astfel de viata.

Grecia. Greva generala. Grecia este paralizata pentru a patra oara in acest an de o greva generala. Sindicalistii protesteaza din nou fata de masurile dure de austeritate implementate de guvern pentru a evita falimentul statului elen. Activitatile din administratia publica si porturi sunt sistate. Toate cursele aeriene interne sunt anulate, trenurile nu pleaca din depouri, iar transportul public in orase este oprit. Sunt inchise ministerele, oficiile fiscale, scolile si universitatile. Medicii din spitalele publice trateaza doar urgentele. Ultimul protest organizat in aceasta tara s-a soldat cu moartea a trei persoane, care se aflau intr-o banca incendiata de manifestanti in centrul Atenei. Pana la sfarsitul lui 2012, Grecia trebuie sa economiseasca 30 de miliarde de euro. Programul de austeritate adoptat de autoritati, prevede printre altele, sistarea angajarilor si reducerea salariilor in sectorul public, precum si micsorarea bugetelor de asigurari sociale. Atena a primit zilele trecute primele transe, in valoare totala de 20 de miliarde de euro, din imprumutul convenit cu UE si FMI.

India. Atentat. Cel putin 25 de persoane si-au pierdut viata in India intr-un atac terorist. Printre victime se afla si politisti. Rebelii maoisti sunt suspectati ca au detonat o mina sub un autobuz intr-o localitate din centrul Indiei. Potrivit unor posturi de televiziune, bilantul victimelor ar putea depasi 50 de persoane. Insurgenta rebelilor maoisti dureaza de mai multe decenii si a facut mii de victime. Cel mai afectat este statul Chhattisgarh, unde a avut loc si incidentul de luni. Guvernul indian considera ca rebelii maoisti sunt cea mai grava amenintare interna la securitatea acestei tari.

Afganistan. Accident de avion. Un avion al companiei afgane private, Pamir Airways, care efectua un zbor pe o ruta interna, cu 48 de persoane la bord, s-a prabusit. Anuntul a fost facut de guvernatorul provinciei Kunduz, din nordul Afganistanului, Mohammad Omar, care a precizat ca la bordul aparatului se aflau si cetateni straini. Avionul cu cinci membri ai echipajului decolase de la Kunduz si se indrepta spre capitala Kabul.

Seul. Coreea de Nord a scufundat un vas sud-coreean. Scufundarea unui vas de razboi sud-coreean in martie a fost provocata de un tir cu racheta din Coreea de Nord. Aceasta este concluzia comisiei internationale de ancheta de la Seul, care sustine ca exista dovezi clare ca un submarin nord-coreean a lansat atacul asupra ambarcatiunii din tara vecina. Secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, s-a declarat profund ingrijorat de acest rezultat. Presedintele sud-coreean, Lee Myung Bak, a avertizat din nou autoritatile comuniste din nord cu privire la consecinte dure ale acestui incident. Conducerea de la Phenian respinge orice fel de implicare si ameninta cu razboi in cazul unei actiuni de razbunare. Scufundarea vasului Cheonan, pe 26 martie, in apropiere de controversata frontiera maritima dintre cele doua Corei, s-a soldat cu moartea a 46 de soldati din marina sud-coreeana.

Nivelul Euro. Euro a scazut luni la cel mai mic nivel din ultimii patru ani fata de dolar, pe fondul temerilor ca masurile europene de reducere a deficitelor fiscale vor submina refacerea economica a celor 16 tari care folosesc moneda europeana. Un euro a ajuns la valoarea de 1,22 dolari. Moneda europeana a scazut pentru a treia zi consecutiv si fata de yen, inainte de reuniunea de luni de la Bruxelles a ministrilor de finante din zona euro, si dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a cerut o revizuire a politicii financiare. Lira sterlina a atins cel mai scazut nivel din ultimii 13 ani, dupa ce premierul David Cameron a anuntat ca noul guvern a descoperit niste decizii de cheltuieli ,,foarte proaste” luate de administratia precedenta, iar un raport a aratat ca pretul locuintelor din Londra a scazut, pentru prima data anul acesta. Pretul barilului de titei a coborat de asemenea sub 70 de dolari, pe fondul conditiilor economice nefaste si a rezervelor crescande din Statele Unite.

Amenintari franceze la adresa Berlinului. Presedintele francez, Nicholas Sarkozy, ameninta ca tara sa va parasi zona euro, pentru a determina Germania sa ajute Grecia, relateaza AFP. Declaratia a fost facuta de premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, si a fost preluata de El Pais. Sarkozy a subliniat angajamentul tuturor pentru a ajuta Grecia, fiecare dupa propriile posibilitati, Franta reevaluand situatia ei in raport cu euro, a spus Zapatero. Sarkozy a batut cu pumnul in masa si a amenintat ca renunta la euro, ceea ce a fortat mana cancelarului german, Angela Merkel. Franta, Italia si Spania au facut front comun in fata Germaniei, amenintand ca vor rupe traditionala axa franco-germana, a adaugat premierul spaniol.

Aeroporturi inchise din cauza cenusii vulcanice. Aeroporturile olandeze Amsterdam-Schiphol si Rotterdam, au fost inchise luni incepand cu ora locala 6.00, din cauza concentratiei de cenusa vulcanica in spatiul aerian al tarii. Irlanda si Marea Britanie au fost afectate de asemenea de norul de cenusa emanat in urma eruptiei vulcanului islandez, care a cunoscut o usoara intensificare a activitatii. 20 de aeroporturi din aceste doua tari au fost inchise in cursul noptii. Intre timp, autoritatea britanica de supravegherea zborurilor a anulat restrictiile, care vizasera si marile aeroporturi londoneze Heathrow si Gatwick. Raman in continuare inchise partial spatiile aeriene ale Irlandei de Nord si Scotiei.

Thailanda. Situatia ramane incordata si dupa renuntarea oficiala la proteste si arestarea liderilor demonstrantilor. Incendii au fost semnalate la bursa de valori si la cel mai mare complex comercial al tarii. Numeroase cladiri au ramas fara curent electric dupa ofensiva armatei din timpul noptii. Manifestanti anti-guvernamentali au luat cu asalt si incendiat doua cladiri ale primariilor din orasele Udon Thani si Khon Keon, in nord-estul tarii. Anterior, conducerea camaslor rosii, protestatarii anti-guvernamentali din capitala thailandeza, a anuntat ca a pus capat demonstratiilor, dupa un raid de amploare al armatei asupra zonei fortificate ocupate de manifestanti. Liderii acestora s-au predat politiei, pentru a evita noi pierderi de vieti omenesti. Militarii au anuntat ca au preluat controlul asupra zonei ocupate de protestatari, in operatiunea care s-a soldat cu cel putin patru morti si 50 de raniti. Armata a patruns cu tancuri peste baricade. Ofensiva, care s-a incheiat intre timp, a avut loc dupa ce guvernul de la Bangkok a respins marti o oferta de mediere a conflictului de catre Senat. Peste 40 de persoane au fost ucise in ultima saptamana de proteste.

Kabul. Atentat. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a condamnat atentatul sinucigas cu masina capcana de la Kabul, soldat cu moartea a cel putin 18 persoane, printre care sase soldati din trupele internationale. Rasmussen a subliniat ca Alianta Nord-Atlantica ramane decisa sa-si continue misiunea de a asigura securitatea populatiei afgane si de a consolida capacitatea Afganistanului de a face fata terorismului. Deflagratia a avut loc in apropierea unui convoi ISAF. Mai multe vehicule civile se aflau de asemenea in zona.

Turcia. Accident minier. 32 de mineri erau prinsi in subteran luni dimineata, in nordul Turciei, in urma unei explozii produse la o exploatare de carbune. Alte opt persoane au fost salvate dupa explozia produsa in mina Karadon, din apropiere de portul la Marea Neagra, Zonguldak.

Polonia. Inundatii. Bilantul inundatiilor din Polonia a ajuns la sase morti, iar mii de persoane sunt in curs de evacuare in urma inundatiilor care afecteaza in continuare sudul tarii. La Cracovia, Sandomierz si Tarnobrzeg, mii de locuitori au fost nevoiti sa isi paraseasca locuintele, dupa ce mai multe diguri improvizate nu au reusit sa opreasca apa care s-a revarsat din raul Vistula. Majoritatea orasului Bierun (Silezia) este in prezent sub ape, dupa ce patru afluenti ai raului au iesit din matca. 7.000 de persoane din localitate urmeaza sa fie evacuate. Un oficial local a decretat stare de urgenta, dupa ce toate drumurile spre si dinspre oras au fost inchise. In localitatea Oswiecim, raul Sola s-a revarsat in apropiere de fostul lagar nazist Auschwitz, care a fost inchis. Exponatele au fost mutate in zone mai inalte.

Talibanii ataca baza americana de la Bagram. Militantii talibani au atacat baza militara americana de la Bagram din Afganistan. Locul situat in apropierea capitalei Kabul serveste ca punct de sprijin pentru aviatia aliata. In atac, 10 luptatori talibani au fost ucisi. Sapte soldati americani au fost raniti in atacul cu rachete si tiruri de tanc lansat de talibani. Incidentul are loc dupa atentatul de marti din Kabul, soldat cu 18 morti, printre care sase soldati din trupele internationale. Atentatul a fost revendicat de talibani si a fost cel mai grav din ultimul an in capitala afgana. Alte 50 de persoane au fost ranite.

Franta vrea sa amendeze cu 150 de euro femeile care poarta bur|a in public. Guvernul francez a decis miercuri sa impuna o amenda de 150 de euro femeilor care poarta bur|a in public, decizie luata in pofida semnelor de tensiuni intre musulmanii din Franta si restul populatiei. Presedintele Nicolas Sarkozy a declarat ca guvernul sau va trimite legislatia catre Parlament, pentru ca are responsabilitatea morala de a respecta valorile europene traditionale in conditiile in care musulmanii din Franta au ajuns la peste cinci milioane, cel mai mare numar dintre tarile din vestul Europei. El a subliniat ca proiectul de lege nu urmareste stigmatizarea musulmanilor. Purtarea valului islamic integral (bur|a) in locurile publice nu provoaca inca dezbateri la nivel national in Spania, dar la nivel regional exista tentative vizand interzicerea sa, orasul catalan Lerida, din nord-estul tarii, urmand sa ia la sfarsitul lunii o decizie pe aceasta tema.

Noi sanctiuni impotriva Iranului. Statele Unite au inaintat Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezolutie cu noi sanctiuni impotriva Iranului. Anterior, America, Rusia si China, ajunsesera la un acord in acest sens, dupa cum a anuntat secretarul de stat american, Hillary Clinton, la audierile din Senatul american pentru ratificarea noului START. ,,Am lucrat strans cu partenerii nostri din grupul celor sase, pe un proiect de rezolutie pentru sanctiuni impotriva Iranului si sunt multumita sa spun ca am ajuns la un acord asupra unui proiect ferm, cu cooperarea Rusiei si Chinei”, a anuntat ea in comisia pentru afaceri externe din Senat. Rusia a confirmat acordul de noi sanctiuni convenit in Consiliul de Securitate al ONU. Ambasadorul american la Natiunile Unite, Susan Rice, considera ca noua rezolutie sporeste presiunile asupra Teheranului. Sanctiunile vizeaza interzicerea exporturilor de arme conventionale catre Iran, inasprirea controalelor vamale la marfurile iraniene si inghetarea conturilor din strainatate ale membrilor Garzilor Revolutionare, trupele de elita ale Iranului. Luni, Iranul a semnat cu Turcia si Brazilia un acord de schimb de uraniu imbogatit, dar documentul a fost primit cu scepticism de Occident.

Arestari in dosarul tentativei de atentat din Times S|uare. Patru persoane au fost arestate in operatiunile din dosarul tentativei de atentat din Times S|uare. Politia americana a efectuat arestarile in urma unor perchezitii in New York si Boston. In Boston au fost arestati doi barbati de origine pakistaneza, iar alti doi au fost arestati in Long Island. Noile arestari au fost facute dupa ce principalul suspect, Faisal Shahzad, a furnizat informatii autoritatilor. Shahzad, aflat in custodia autoritatilor americane, a primit cetatenie americana in 17 aprilie 2009, iar in iunie anul trecut a parasit Statele Unite, cu destinatia Pakistan. El s-a intors in SUA in urma cu cateva luni. Potrivit oficialitatilor, Shahzad a cumparat masina in 24 aprilie, cu o saptamana inainte de tentativa, de la o familie din Connecticut care daduse anunt pe internet. ABC News a afirmat ca exista din ce in ce mai multe dovezi ca suspectul nu a actionat singur, si ca a avut legaturi cu elemente radicale din strainatate. Bomba confectionata pe baza de butelii cu propan, un ingrasamant si benzina, si amplasata in interiorul vehicului, nu a explodat in tentativa de atentat. Politia spune ca, in cazul in care ar fi avut loc explozia, s-ar fi produs o minge de foc, in plin centrul New Yorkului.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Vitamina B-6 si acidul folic. Alimentele bogate in vitamina B-6 si acidul folic (sau vit B-9), pot reduce riscul de maladii cardiovasculare, este concluzia unui studiu publicat luna trecuta in revista Journal of the American Heart Association. Cercetatorii japonezi au examinat recordurile medicale a 23.119 de barbati, si a 35.611 de femei cu varstele cuprinse intre 40 si 79 de ani, pe o perioada de 14 ani. In aceasta perioada 986 de participanti au decedat de accidente vasculare celebrale, si 424 de boli cardiace, iar 2.087 de alte boli fara nici o asociatie cu sistemul cardiovascular. In functie de consumul de acid folic, vit B-6 si B-12, participantii la studiu au fost impartiti in cinci grupuri. La sfarsitul studiului s-a constatat ca vitamina B-12 nu a avut nici o influenta in reducerea riscului de mortalitate, in schimb persoanele cu o dieta bogata in acid folic si B-6 au avut in mod considerabil riscul de mortalitate cauzat de maladiile cardiovasculare, redus. Cercetatorii japonezi sunt de parere ca atat acidul folic cat si vit B-6, reduc sansele de incidente cardiovasculare prin scaderea nivelului de homocysteine, un amino acid al carui nivel este afectat atat de dieta cat si de ereditate. Cercetatorii cunosc faptul ca homocysteine compromite stratul interior al arterelor si cauzeaza cheaguri de sange. Acidul folic se gaseste din abundenta in broccoli, spanac, asparagus, mazare, in multe fructe, vegetale si legume, precum si in fasole si grane. Vitamina B-6 se gaseste in grane, banane, nuci, peste, carne, si cereale fortificate.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Nu faceti nimic din duh de cearta sau din slava desarta; ci in smerenie fiecare sa priveasca pe altul mai presus de el insusi”. Filipeni 2,3

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 20/2010

About The Author
-