30
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.

,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“

Semnele saptamanii 7 Mai 2009

Ziua nationala a rugaciunii. 6 mai este ziua nationala a rugaciunii. Cu aceasta ocazie in biserici, primarii, si alte locuri publice, demnitari si oameni de rand se aduna ca sa se roage pentru bunastarea natiunii, pentru problemele locale si personale, pentru trupe si pentru cei care guverneaza tara. Aceasta zi de pocainta nationala in care fiecare cetatean este indemnat sa se apropie de Dumnezeu,  a fost creata in 1952 de catre Congres, si semnata ca lege de catre presedintele Harry S. Truman. Desi aceasta invitatie este in principiu adresata crestinilor, toate celelalte religii, sau oamenii fara convingeri religioase sunt invitati sa participe. In acest context inca din primul an presedintii Statelor Unite au organizat in aceasta zi servicii religioase la Casa Alba.

Dar in aceste timpuri de criza oamenii politici sunt preocupati de alte lucruri decat de rugaciune. Insa tocmai aceasta ar fi calea de iesire din impas: mai multa rugaciune.

Internetul si religia. Asa se intituleaza o carte publicata recent in Elvetia de catre profesorul Jean-Francois Mayer. In acest volum autorul analizeaza impactul internetului si al comunicarii pe calea Webului il are asupra religiei.

El subliniaza noile posibilitati, cat si probleme pe care aceasta realitate a zilelor noastre le creaza.

In primul rand, la inceput, multe biserici au ignorat aceasta realitate, sau au lasat amatorii sa se ocupe de web situl bisericii. Asa se face ca multa vreme grupari religioase importante au avut o foarte slaba reprezentare, in timp ce grupari mult mai mici au fost foarte bine reprezentate. Destul de repede aceasta situatie a fost inteleasa, si mai toate bisericile au devenit active in acest domeniu.

In 2002 si 2003 au avut loc reuniuni ale Conferintei Crestine Europene pe Internet. In cadrul acestor reuniuni, participantii au schimbat impresii, au facut schimb de experienta si au invatat cum sa se adreseze unui public asa de larg.

Internetul are avantajul ca da posibilitatea credinciosilor de orice religie sa consulte experti din propria religie, sau din alte religii.

Incepe sa se profileze deja participarea credinciosilor la serviciile de cult in linie in locul obisnuitei vizite la biserica. Un alt aspect de loc de neglijat este aparitia bisericiilor virtuale in linie, ca de exemplu Alpha Church, care se descrie ca o ,,Biserica crestina globala in linie”. Credinciosii au posibilitatea sa-si aleaga ei insisi tipul de serviviu la care vor sa participe, in acelasi fel in care un client isi poate selecta meniul la  restaurant. Cand vrei, unde vrei, ce vrei, ce poate fi mai potrivit pentru omul modern, care vrea sa-L tina pe Dumnezeu cat mai departe de inima si viata lui.

Turcia. Masacru. 44 de persoane au fost ucise si alte sase au fost ranite in urma unui atac comis, luni, de persoane neidentificate, impotriva participantilor la o nunta care a avut loc in sud-estul tarii. Acesta este ultimul bilant dat publicitatii de autoritatile de la Ankara. Doua tinere, care au supravietuit ascunse sub corpurile prietenilor lor asasinati, au declarat ca atacatorii i-au adunat pe nuntasi intr-o camera si apoi au deschis focul asupra lor. Atacatorii erau indivizi mascati, inarmati cu grenade si arme automate – a anuntat canalul de televiziune NTV, citat de agentia France Presse. Politia a arestat opt suspecti, a anuntat ministrul de interne Besir Atalay, citat de Reuters. El a precizat ca, cel mai probabil, atacul este rezultatul rafuielii sangeroase dintre doua familii. Printre cei omorati s-a aflat o familie intreaga, – parinti si sase copii cu varste cuprinse intre 3 si 12 ani.

Cutremure in sudul Germaniei si estul Frantei. Luni, partea de sud a landului german Baden-Württemberg a fost zguduit in timpul noptii de un cutremur de 4,5 grade, a anuntat Oficiul Regional pentru Geologie, Materii Prime si Minerit din Freiburg in Breisgau. Epicentrul seismului a fost localizat in regiunea Lörrach, iar cutremurul a fost resimtit pe o raza de 100 de km.  Autoritatile au avertizat ca in zona epicentrului pot avea loc replici seismice. Estul Frantei a fost lovit in aceasta dimineata de un cutremur de 4,2 grade. Observatorul pentru <tiintele Pamantului de la Strasbourg, a anuntat ca nu s-au inregistrat pagube. Cel mai puternic cutremur din aceasta regiune in ultimii 30 de ani, a avut loc in iulie 1980 si a avut o magnitudine de 4,9 grade.

Pakistan. Lupte. 100 de luptatori talibani, ucisi de armata pakistaneza in patru zile. Fortele de securitate pakistaneze au ucis in ultimele 24 de ore, 60 de luptatori talibani in confruntarile din valea Buner, in nord-vestul tarii, o zona strategica in apropierea frontierei cu Afganistanul, devenita in ultimii ani bastion al talibanilor si al teroristilor Al Aaida. Numarul total al militantilor islamisti ucisi de armata pakistaneza se ridica astfel la 100, in patru zile de lupte. Potrivit agentiei Reuters, informatia a fost data publicitatii de un purtator de cuvant al armatei pakistaneze.

Istanbul. Lupte de strada intre politie si manifestanti. Fortele de ordine din Turcia au apelat la tunuri cu apa si la gaze lacrimogene pentru a calma multimea dezlantuita la Istanbul. Cu ocazia zilei de 1 mai, mii de demonstranti au luat cu asalt centrul principalului oras turc. Persoane mascate au aruncat cu pietre si cocktailuri Molotov in politisti, au spart sediile bancilor si ferestrele supermarketurilor din Istanbul. Politia a incercuit piata Taksim, punctul central al metropolei turce.

Nava germana cu 11 marinari romani, in mainile piratilor somalezi. Piratii somalezi au rapit o a doua nava administrata de marina germana, a anuntat marina americana. Potrivit informatiilor confirmate si de ministerul roman de externe, la bordul navei Victoria, sechestrate ieri, s-ar afla 11 marinari romani. Ambarcatiunea apartine companiei germane Intersee Schifffahrt, dar este sub pavilion Antigua, si efectua o cursa spre India, avand la bord o incarcatura de orez. Compania germana a confirmat pentru Deutsche Welle rapirea ambarcatiunii si prezenta la bord a marinarilor romani. Nava a fost rapita de piratii somalezi chiar din culoarul de securitate.

Senatul ceh se pronunta in legatura cu Tratatul de la Lisabona. Senatul ceh se pronunta in legatura cu ratificarea Tratatului de la Lisabona, care prevede reforma institutionala in cadrul Uniunii Europene. Votul senatorilor de la Praga are loc la doua luni si jumatate dupa ce Camera Deputatilor din Cehia a aprobat documentul. Se asteapta ca acesta sa treaca si de camera superioara a legislativului ceh, chiar daca unii senatori conservatori au anuntat ca vor vota impotriva ratificarii. Tratatul de la Lisabona poate intra in vigoare doar daca este aprobat de toate tarile membre ale Uniunii. Cehia este ultima tara care nu a incheiat inca procesul de ratificare, iar Irlanda este singurul stat european care a respins tratatul prin referendum.

Presedintii american, afgan si pakistanez, se intalnesc la Washington. Presedintele afgan, Hamid Karzai, a cerut o implicare mai serioasa a Pakistanului in lupta impotriva talibanilor. La Washington, Karzai a declarat ca Afganistanul nu va fi stabil atat timp cat talibanii beneficiaza de zonele de operare de la granita afgano-pakistaneza. In capitala americana are loc un summit tripartit, la care vor participa, pe langa presedintele afgan, cel pakistanez, Asif Ali Zardari, si cel american, Barack Obama. Zardari a cerut comunitatii internationale un sprijin mai amplu in lupta cu militantii islamisti. El a respins speculatiile potrivit carora in mainile acestora ar fi ajuns arme din arsenalul nuclear al Pakistanului. Intre timp, armata americana este acuzata ca ar fi ucis peste 100 de civili necombatanti in timpul unui raid impotriva extremistilor din Afganistan.

Statul New Hampshire legalizeaza casatoria homosexualilor. In efortul de a deveni si mai intelegator cu homosexualii, miercuri senatul statului New Hampshire a votat sa accepte casatoria homosexualilor.

Sondaje de opinie recente arata ca populatia este inca impartita asupra acestui subiect, doar 55% sunt de acord.

Suporterii casatoriei homosexualilor sunt incantati de aceasta decizie, ei constata ca jumatate din statele din New England, vor da acest drept homosexualilor.

Dupa statul  Massachusetts, care a fost primul sa deschida calea, a urmat Vermont, si Iowa.

Desigur aceasta decizie revolutionara nu face numai fericiti, multi conservatori sunt suparati si vad cu tristete cum New Hampshire va deveni al cincilea stat sa legalizeze casatoria homosexualilor, ei s-ar lipsi bucurosi de aceasta ,,onoare”.

Alimentatia occidentala si infarctul cardiac. Nu demult a aparut in publicatia medicala Circulation un articol despre un studiu Canadian asupra alimentatiei tipic occidentale.

Cercetatorii de la McMaster University din Hamilton, au investigat obiceiurile alimentare si dieta din 52 de tari ale lumii.

Rezultatele acestui studiu au aratat ca dieta compusa din vegetale, fructe si peste, poate reduce riscul de infact cardiac cu 30%. Dimpotriva dieta care este bogata in carne rosie, prajeli, produse lactate si sare, creste acelas risc cu 30-40%. Autorul studiului Dr. Salim Yusef, declara televiziunii canadiene ca regimul bogat in vegetale, fructe si peste, este mai eficient decat toate medicamentele de pe piata.

Comentand aceste rezultate, Dr. Marco DiBuono de la The Heart and Stroke Foundation of Canada, remarca nevoia de educatie si informatie a publicului despre aceste adevaruri pe care le stim de multa vreme dar le neglijam.

Un alt fapt interesant este acela ca alimentatia traditionala asiatica, compusa din tofu si soia, s-a dovedit, in pofida parerii generale, ca nu are nici un efect asupra circulatiei cardiace, deci nu reduce riscul infarctului cardiac.

Codul genetic al gripei porcine a fost decodat. Oamenii de stiinta canadieni au anuntat decodarea codului genetic al virusului care provoaca asa numita ,,gripa porcina”. Acum se poate afla, care este originea virusului, cum se transmite acesta si care sunt formele pe care el le poate lua. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cel mai devreme saptamana viitoare va putea incepe fabricarea unui vaccin impotriva virusului H1N1.

In Statele Unite continua raspandirea gripei, potrivit administratiei locale, circa 642 de cazuri de ,,gripa porcina” fiind confirmate pana acum. Luni, numarul vehiculat era de 290 de cazuri. In Mexic, sunt anuntate tot mai multe decese cauzate de gripa provocata de H1N1, nu mai putin de 42 de cazuri fiind confirmate deja de autoritatile locale.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Bolile mentale. Astazi, mai mult ca oricand americanii folosesc medicamente pentru sanatatea mentala. Cercetatorii americani au descoperit ca 73% dintre adulti, si 50% dintre copii sunt tratati astazi decat in 1996. Tratamentul cu asa numitele psychotropic drugs care includ antidepressants, antipsychotics si Alzheimer’s, la persoanele mai in varsta de 65 de ani, s-au dublat in numar in comparatie cu 1996. ,,Noi am aflat ca in general accesul la astfel de medicamente a crescut surprinzator de mult in ultimi 40 de ani“ a declarat Dr. Sherry Glied de la Columbia University din New York, si care este autoarea acestui studiu publicat saptamana aceasta in jurnalul Health Affairs. Specialistii sunt de parere ca accesul la medicamente precum si desticmatizarea sociala a bolilor mentale, este motivul principal pentru cresterea dramatica a utilizari acestor medicamente. Cu toate acestea, aproximativ 7% din americani cu probleme mentale serioase ajung in inchisori in fiecare an. In ciuda prosperitatii de care se bucura USA, problemele sociale care confrunta societatea americana, precum si destramarea familiei, sunt doua motive importante care contribuie la cresterea numarului de pacienti cu boli mentale.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. Un raspuns bland potoleste mania, dar o vorba aspra atata mania“. Proverbele 15,1

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 18/2009

About The Author
-