44
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

                                 Semnele saptamanii 15 Aprilie 2010

Polonia indoliata. Pentru a doua oara in istoria recenta a Poloniei, localitatea Katyn, a devenit simbolul unei catastrofe de neimaginat.

Prima data in mai 1940, Katyn a fost locul unde si-au pierdut viata 22.000 de prizonieri polonezi. Printre ei se aflau 8.000 de ofiteri facuti prizonieri in timpul invaziei Sovietice din 1939, restul erau doctori, profesori, ofiteri de politie, parlamentari, preoti, proprietari de fabrici, avocati, intr-un cuvant crema societatii Poloneze. Ei erau de origine poloneza, rusa, ucraineana, georgiana, belarusa, erau fara deosebire evrei, musulmani, catolici, sau protestanti.

Ei au fost arestati ca fiind spioni, sabotori, si detinuti in lagarul din Katyn si Gnezdogo aflate la 19 km de orasul Smolenks. Desi ordinul de executie a fost aprobat de Politburo Sovietic, si semnat de Stalin si Beria, autoritatile Sovietice si mai apoi cele Ruse, au dat vina pe hiltleristi. Numai in ultimii ani autoritatile ruse au recunoscut cu jumatate de gura ca in adevar prizonierii polonezi au fost executati la ordinul lui Stalin, dar au refuzat sa caracterizeze acest act ca fiind crima de razboi, si nu si-au cerut nici macar scuze.

Iata ca dupa 70 de ani cand se parea ca relatiile polono-ruse incepeau sa se normalizeze, avionul oficial care transporta 96 de demnitari polonezi ce urmau sa participe la comemorarea acestui trist eveniment s-a prabusit la numai 150 de metri de la capatul pistei.

Inca odata viata politica poloneza a fost pur si simplu decapitata deoarece in avion se afla presedintele poloniei Lech Kaczynski, impreuna cu sotia, ministri, presedintele bancii nationale, 18 deputati si senatori, cat si principalii lideri militari ai tarii.

In conditii inca neclare avionul s-a prabusit in padurea de la capatul pistei, fara ca sa lase nici o sansa de supravietuire, ba dimpotriva chiar si recunoasterea cadavrelor este dificila, sotia presedintelui o fost recunoscuta doar dupa inscriptia de pe veregheta.

 Natiunea intreaga este in stare de soc, a fost declarata o saptamana de doliu, si convoiul celor care se perinda in fata sicriului presedintelui, pare fara sfarsit. Nimeni nu poate inca sa evalueze impactul, acestui pana acum numit accident, asupra relatiilor dintre cele doua tari.

Cutremur devastator in vestul Chinei. Bilantul cutremurului produs miercuri in nord-vestul Chinei, a ajuns la 617 morti, a anuntat joi televiziunea oficiala chineza. De asemenea, autoritatile au informat ca 10.000 de oameni au fost raniti. Cel putin inca 300 de persoane ar fi in continuare ingropate sub daramaturi. Cutremurul de 7,1 grade a fost urmat de cel putin 18 replici, cea mai puternica de 6,3. Epicentrul primului seism a fost localizat in satul Rima, la 50 de km vest de Jiegu, sediul prefecturii Yushu, in apropierea granitei cu Tibetul. Pana in prezent, 900 de supravietuitori au putut fi salvati. In anumite regiuni au fost distruse pana la 90% din case. Armata a fost mobilizata, dar ajutoarele medicale de urgenta sunt insuficiente. 6.000 de militari si membri ai fortelor de ordine actioneaza in prezent in zona calamitata. Cutremurul a avut loc la primele ore ale diminetii si i-a surprins in somn pe multi dintre locuitori. Zona afectata are o densitate scazuta a populatiei, dar epicentrul cutremurului a fost situat in apropierea orasului Yushu.  

Biserica catolica si scandalurile. De la o vreme, biserica catolica este confruntata cu o serie de scandaluri in care sunt implicati preoti acuzati de perversiuni si abuzuri sexuale. Mai mult chiar, inalti prelati, in frunte cu papa sunt acuzati ca au fost la curent, si au musamalizat aceste fapte necurate.

In acest context de agitatie, proteste, un avocat american a dat in judecata vaticanul, si vrea sa-l aduca la bara ca martor, pe papa in persoana. Chiar si casa natala a papei a fost profanata. Marti 13 aprilie politia a descoperit pe frontispiciul casei unde a copilarit papa, o inscriptie injurioasa, pe care din politete nu o putem reproduce. Inscriptia fusese facuta cu un spray de vopsea, si masura litere de circa 30 cm inaltime. Ea a fost stearsa fara intarziere. Ca sa adauge la agitatia prezenta, cardinalul Tarcisio Bertone, cea de-a doua personalitate in rang de la Vatican, a declarat luni ca actele de pedofilie nu se datoreaza celibatului preotilor, ci predispozitiei lor la homosexualitate, fapt care a ultragiat peste masura asociatiile de homosexuali.

Papa cheama crestinii sa faca penitenta. In fata atacurilor tot mai virulente, papa a chemat crestinii din lumea intreaga sa faca penitenta. In cadrul slujbei de joi 15 aprilie papa a declarat ca in fata atacurilor lumii care ne vorbeste despre pacatele noastre, este necesar sa facem penitenta si sa ne recunoastem erorile comise. Aceasta declaratie este interpretata ca ,,o forma de mea culpa”.

Este prima oara de cand au iesit la iveala ultimile scandaluri, ca papa a vorbit despre aceasta situatie, el a facut referire la tendinta de conformism, care dupa parerea lui a inlocuit dictaturile din trecut, cum ar fi cea nazista sau marxista.

Cardinalul Claudio Hummes, prefectul Congregatiei Clericale, a lansat un apel la toti preotii catolici sa se adune la inceputul lunii iunie in piata Sfantul Petru din Roma, si sa-si arate in acest fel sprijinul lor papei. El a trimis o scrisoare la toti cei 400.000 de preoti de pe toate continentele, cerandu-le sa-l sprijine in mod public pe papa.

Nordul Europei sub un nor de cenuse. Europa cunoaste serioase perturbari ale traficului aerian datorate eruptiei vulcanului Eyjafjallajokull, situat sub un ghetar in sudul Islandei.

In eruptie de cateva zile, vulcanul emite nori grosi de cenuse, care au luat inaltime si se extind in tot nordul Europei. Ca urmare aeroporturile din Belgia, Franta, Suedia, Anglia si Germania au fost total sau partial inchise cel putin pana vineri. Avand in vedere ca acestea sunt unele dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume, impactul asupra calatorilor si a traficului aerian este extrem de important.

La fata locului, vulcanul care a mai erupt si luna trecuta, produce doua rauri de apa provenita de la topirea ghetii din jurul vulcanului, aceasta situatie ameninta sa produca inundatii importante.

De asemenea regiunea cunoaste cutremure repetate, ca urmare circa 800 de persoane au fost evacuate. Din fericire, regiunea este foarte retrasa si are o populatie foarte restransa, de aceea numarul celor afectati este limitat. Acest vulcan a erupt ultima data in 1823.

Tailanda, violente politice fara precedent. Un cameraman japonez al agentiei Reuters, a fost impuscat azi, in cursul ciocnirilor sangeroase dintre fortele de ordine si protestatarii antiguvernamentali din Tailanda. Represiunea declansata de regimul de la Bangkok, s-a soldat potrivit informatiilor oficiale, cu cel putin 20 de pierderi de vieti omenesti. In ciuda dezmintirilor guvernamentale, soldatii par sa fi deschis focul asupra multimii, care cerea alegeri anticipate.

Oficialii tailandezi ii acuza insa pe manifestanti de a fi facut uz de arme de foc si de grenade, pentru a-si impune revendicarile. Cel putin 800 de persoane au fost ranite. Sunt cele mai grave tulburari si violente politice care afecteaza Tailanda in ultimele doua decenii.

Indonezia. Accident de avion. Un avion a iesit de pe pista si a intrat intr-un rau, marti dimineata, in localitatea Manokwari din provincia indoneziana Papua de Vest, provocand ranirea a cel putin 20 de persoane, a anuntat Ministerul Transporturilor, citat de Jakarta Globe. Potrivit unui purtator de cuvant al ministerului, Bambang Erfan, avionul, care decolase din Sorong, localitate situata in aceeasi provincie, avea la bord 103 pasageri si membri ai echipajului. Nu s-au inregistrat morti, a declarat oficialul. Ranitii au fost dusi la spitalul marinei, unde primesc ingrijiri. Avionul a fost scos din rau, iar aeroportul a fost redeschis.

Fasia Gaza. Ciocniri. Soldati israelieni l-au ucis in cursul unui schimb de focuri pe un palestinian militant la granita cu Fasia Gaza. Gruparea militanta palestiniana Jihadul Islamic, a comunicat ca s-a ajuns la acest incident dupa ce militari israelieni au inaintat la est de tabara de refugiati Al Bureidj, in centrul Fasiei Gaza. De partea cealalta, o purtatoare de cuvant a armatei israeliene a declarat la Tel Aviv ca militarii care patrulau in zona de granita au vazut mai multi palestinieni militanti care voiau sa plaseze bombe in apropierea punctului de trecere a frontierei Kissufim. De luna trecuta tensiunile au crescut in regiunea de granita dupa mai bine de un an de relativa acalmie. Pe fundalul noilor violente, statul evreu a amenintat in repetate randuri cu o dura riposta militara.

Orientul Mijlociu. Pace, pace, si pace nu este.  Presedintele american, Barack Obama, este pesimist in legatura cu viitorul procesului de pace in Orientul Mijlociu. Un acord de pace ramane insa obiectivul principal, a spus seful de la Casa Alba. SUA nu pot insa obliga Israelul si Autoritatea Palestiniana sa incheie un astfel de acord, daca respectivele parti nu doresc sa o faca, a precizat Obama. Reluarea negocierilor de pace dintre israelieni si palestinieni este blocata de decizia controversata a guvernului de la Ierusalim de a extinde coloniile evreiesti in teritoriile palestiniene ocupate.

Italia. Accident de tren. Cel putin sase persoane au murit in urma deraierii unui tren de calatori, luni in regiunea Merano din nordul Italiei, potrivit agentiei ANSA. Cel putin sase cadavre au fost scoase dintre fiarele contorsionate. Salvatorii nu exclud ca bilantul sa se agraveze. Numeroase ambulante se duc la fata locului. Un oficial a explicat ca multe persoane au fost grav ranite, iar ranitii sunt dusi la diverse spitale din provincia Bolzano. Linia feroviara pe care s-a produs accidentul a fost inaugurata in 2005 si era considerata una dintre cele mai moderne din Italia.

Israel. Ziua martirilor. Israelul a pastrat doua minute de reculegere luni dimineata, marcand Ziua martirilor Holocaustului si a eroilor. Sirenele au inceput sa sune la ora 10.00, iar circulatia s-a oprit. Soferii au iesit din masini, iar pietonii s-au oprit din mers, multi ramanand cu capul plecat. Au fost depuse coroane de flori la memorialul revoltei din ghetoul din Varsovia, iar alte ceremonii vor fi organizate luni la kibutul Yad Mordechai si la Lohamei Hagetaot, precum si in scoli si baze militare. Yad Vashem a ales ,,Vocile supravietuitorilor” ca tema a comemorarilor din acest an, care au inceput duminica seara cu o ceremonie de stat si se vor incheia luni seara. Luni dupa-amiaza va fi inaugurata o expozitie speciala cu lucrari ale supravietuitorilor Holocaustului.

Un lider extremist sud-african a fost asasina. Eugene Terreblanche, in varsta de 69 de ani, care a militat pentru mentinerea sistemului de Apartheid in Africa de Sud, a fost ucis cu lovituri de pumnal pe proprietatea sa din nord-vestul tarii. Politia a arestat doi barbati de culoare, banuiti a fi autorii asasinatului.

Guvernul provizoriu kirghiz a demis ambasadorii din Rusia si SUA. Guvernul provizoriu kirghiz, a demis mai multi ambasadori, printre care cel din Rusia si cel din SUA, a anuntat agentia de stiri Kabar. Noul premier Rosa Otunbaeva a semnat la 8 aprilie ordinele pentru demiterea lui Marat Bakiev, fratele liderului kirghiz si ambasador in Germania si Norvegia, Riamkul Attokurov, ambasador in Rusia, Zamira Sidikova, ambasadoare in SUA, si a lui Tasboo Jumagulov, ambasador in Turcia. Revoltele din Kirgizstan din 6 aprilie s-au soldat cu 70 de morti si 1.500 de raniti. Presedintele Kurmanbek Bakiev a fugit in fieful sau din sudul tarii, iar opozitia a format un guvern provizoriu.

Irlanda de Nord. Atac cu bomba.  O masina capcana a explodat in fata unei garnizoane a armatei britanice din Irlanda de Nord, luni dimineata, dar deocamdata nu exista informatii despre eventuale pagube sau victime, relateaza CNN. Bomba a explodat in fata bazei din zona Belfast. Deocamdata atacul nu a fost revendicat. Atacuri similare din trecut au fost vazute ca fiind comise de republicanii irlandezi care resping acordurile din Vinerea Sfanta din 1998, ce au redus drastic violenta in Irlanda de Nord. Circa 3.000 de persoane au murit in violente pana la semnarea acordurilor din Vinerea Sfanta.

Moscova. Asasinat. Un influent judecator rus din tribunalul municipal din Moscova, Eduard Ciuvasov, a fost asasinat luni, relateaza Interfax. El a fost impuscat mortal in fata locuintei sale. Judecatorul a prezidat procesul grupului skinhead ,,Lupii albi”, condamnand in februarie noua membri ai bandei, la pana 23 de ani de inchisoare. De asemenea, a lucrat la cazul ofiterului din serviciul antidrog Aleksandr Bulbov, acuzat ca a delapidat 3,2 milioane de dolari si care a fost eliberat pe cautiune in noiembrie, dupa ce a stat 25 de luni in arest.

Coreea de Nord. Proces. Un cetatean american a fost condamnat de autoritatile comuniste din Coreea de Nord la opt ani de munca fortata, pentru motivul ca ar fi trecut granita spre acest stat in mod ilegal, informeaza agentia sud-coreeana Yonhap. Cetateanul american Aijalon Mahli Gomes, un fost profesor de engleza, a trecut frontiera dintre China si Coreea de Nord pe 25 ianuarie.

Un reprezentant al ambasadei Suediei din Phenian a participat la proces, in scopul de a-l ajuta pe Gomes. In martie 2009, doua jurnaliste din Statele Unite au fost condamnate la 12 ani de munca fortata in urma unei treceri ilegale a frontierei. Cele doua femei au fost insa eliberate datorita medierii fostului presedinte american Bill Clinton.

Afganistan. Soldati germani ucisi. Patru soldati germani au fost ucisi, si cinci raniti in urma unor confruntari in Afganistan. Informatiile au fost date publicitatii de: Ruhr Nachrichten, Spiegel Online si Focus Online. Soldatii germani faceau parte dintr-o patrula, care a fost atacata pe drumul dintre Kunduz si Baghlan. Vehiculul blindat al acestora a fost lovit de o racheta lansata de talibani. Anuntul a fost confirmat de ministerul apararii de la Berlin, care a informat si Bundestagul.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Alzheimer’s disease. O dieta bogata in fructe, vegetale, carne de pui, si peste, poate reduce riscul de Alzheimer’s disease, este concluzia unui nou studiu publicat luna aceasta in revista Archives of Neurology. Cercetatorii de la Columbia University Medical Center din New York City, au analizat dieta a peste 2.100 de rezidenti din New York, trecuti de 65 de ani. Pe parcursul studiului care a durat patru ani, 253 dintre participanti au dezvoltat Alzheimer’s disease. Persoanele care au avut o dieta compusa din fructe, vegetale, peste, carne de pui, nuci si zarzavaturi, au avut un risc de Alzheimer’s disease, cu 38% mai redus decat cei care au consumat o dieta bogata in grasimi, unt si carne.  ,,O dieta bogata in vegetale, se pare ca protejeaza organismul impotriva la Alzheimer’s disease” a declarat  autorul studiului, Dr. Nikolaos Scarmeas.

Mai multi specialisti cu reputatie internationala sunt de aceeasi parere, adaugand ca rezultatele acestui studiu sunt similare cu cele obtinute in cercetarile asociate cu The Mediterranean Diet, o dieta bogata in fructe, vegetale, grane si peste. Cercetatorii sunt de parere ca aceasta dieta contine: vitaminele B12 si Folate, saturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, omega-3 fatty acids, si omega-6 fatty acids, care protejeaza organismul impotriva bolilor cardiovasculare, dar si impotriva la Alzheimer’s disease. Dementa care se manifesta cu deosebire la persoanele in varsta, se datoreaza obstructiei vaselor de sange care transporta oxigen si nutrienti la creier, percum si o degenerare neurologica.

Alzheimer’s, disease este o maladie neurologica care afecteaza creierul si care poarta numele doctorului german Alois Alzheimer, care in 1906 a fost primul care a recunoscut aceasta conditie. Alzheimer’s disease este o boala progresiva, in care celulele creierului sunt distruse, si care duce la pierderea memoriei, si dementa. In USA aproximativ 5.5 milioane de persoane sufera de Alzheimer’s disease. 

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Luati invatatura de la smochin prin pilda lui. Cand mladita lui se face frageda, si infrunzeste, stiti ca vara este aproape”. Marcu 13,28

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 15/2010

About The Author
-