13
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

                               Semnele saptamanii 8 Aprilie 2010

SUA si Rusia au semnat noul acord START. Presedintele american, Barack Obama si cel rus, Dmitri Medvedev au semnat joi la Praga, noul Tratat Start, de reducere a armelor nucleare. Documentul prevede ca fiecare parte sa detina cate 1.550 de ogive, si interzice amplasarea armamentului strategic ofensiv in afara teritoriilor nationale ale celor doua state.

Tot in capitala Cehiei va fi prezent si presedintele Romaniei, Traian Basescu. El va participa alaturi de alti zece lideri din Europa Centrala si de Est, la un dineu pe tema modalitatilor de promovare a pacii si securitatii in Europa. Semnarea tratatului START, intre cele doua tari vine cu o saptamana inaintea summit-ului de la Washington, la care Barack Obama a invitat 40 de sefi de stat pentru a discuta despre securitate si neproliferarea armamentului nuclear, in perioada 12-13 aprilie.

Iran si strategia nucleara. Statele Unite detin peste 80% din armamentul nuclear mondial. In aceeasi ordine de idei, Statele Unite se angajeaza sa nu foloseasca arma nucleara impotriva tarilor care nu o au, si sa procedeze cu extrema retinere impotriva celor ce o detin, dar sa foloseasca toate mijloacele posibile sa pedepseasca pe recalcitranti, cum ar fi Corea de Nord, Iran etc.

Drept raspuns presedintele Iranian Mahmoud Ahmadinejad, a replicat ca Statele Unite si presedintele Obama trebuie sa se astepte la o replica din partea tarii sale.

Analistii politici realizeaza foarte clar, ca tarile dezvoltate sunt extrem de ingrijorate, nu atat de activitatile legitime ale anumitor guverne, ci de terorismul nuclear care se profileaza ca arma de predilectie a grupurilor teroriste si a tarilor care le sprijina, Iranul numarandu-se printre ele. Este deci clar ca orice efort de pace si dezarmare trece prin calmarea acestor impulsuri belicoase, si este clar ca aceste state nu au nici o intentie sa asculte de vorba buna, deci este de prevazut pentru viitor mai multe conflicte.

Opozitia a preluat puterea in Kargastan. La o zi de la sangeroasele lupte de strada dintre adversarii puterii si fortele de ordine, in Kargastan a preluat puterea opozitia. Premierul desemnat Rosa Otunbaieva a vorbit despre o ,,revolutie biruitoare”. Ea a promis de asemenea organizarea urgenta de noi alegeri. In sudul tarii, autoritatile regionale au facut cunoscuta retragerea de la putere a fostului presedinte Kurmanbek Bakiev. Rusia a recunoscut deja noul guvern de la Biskek.

In cadrul unei convorbiri avute cu Otunbaieva, premierul rus Vladimir Putin a promis ajutoare de urgenta tarii din Asia Centrala, fosta republica sovietica. Mii de oameni au luat cu asalt sediul guvernului din capitala Biskek. In cursul ciocnirilor dintre demonstranti si fortele de ordine si-au pierdut viata mai bine de 75 de oameni, alti aproximativ 1.000 fiind raniti.

Rio de Janeiro. Ploi deluviene. De cateva zile Rio de Janeiro, cel de al doilea oras ca marime din Brazilia, este victima celor mai puternice ploi torentiale care au fost vreodata inregistrate in regiune.

Orasul care numara peste 6 milioane de locuitori, a inregistrat peste 30 cm de ploaie in interval de 24 de ore. Din cauza conditiilor economice dificile, orasul are cartiere locuite de oamenii saraci, care se intind pe suprafete importante la poalele unui munte pe o panta abrupta, lipsite de canalizare adecvata si alte structuri obisnuite unui oras de asa marime.

Din aceasta cauza, adevarate torente matura fara mila deopotriva case de zid sau cocioabe din lemn si alte locuinte improvizate. Primarul orasului a lansat un apel la populatie sa stea acasa, scolile, magazinele si birourile sunt inchise, deoarece chiar si in zonele bune ale orasului, strazile sunt transformate in adevarate rauri de apa murdara, care duce trunchiuri de arbori, si alte gunoaie.

Desi statisticile sunt inca provizorii, si ploile nu au incetat, miercuri se estima ca au pierit cel putin 200 de persoane, 1.200 au ramas fara adapost si circa 10.000 de locuinte sunt avariate sau in grav pericol. In afara de pierderile materiale si de vieti omenesti, orasul care va fi gazda campionatului Mondial de Fotbal in 2014, si a Jocurilor olimpice din 2016, isi vede perspectivele de dezvoltare si viitorul de atractie turistica, serios periclitate.

Mexic. Cutremur. Un cutremur de 7,2 grade a zguduit statul mexican Baja California, situat in nord-vestul tarii. A fost resimtit si in sudul Statelor Unite pe coasta Oceanului Pacific, in regiunea de frontiera americano-mexicana, dar si in Arizona, potrivit ziarului Los Angeles Times. Potrivit primelor informatii furnizate de autoritatile mexicane, cel putin doua persoane si-au pierdut viata si peste 100 au fost ranite. In Mexicali, capitala statului Baja California, s-au produs numeroase incendii, si mai multe replici de pana la 5,4 grade.

Pakistan. Atac terorist. Consulatul Statelor Unite din orasul Peshawar, situat in nord-vestul Pakistanului, a fost vizat de un atac terorist, soldat cu cel putin sase morti. Autoritatile pakistaneze informeaza ca mai multi atacatori inarmati au incercat sa patrunda cu doua masini in incinta consulatului american, dar au fost opriti de fortele de ordine.

Exploziile au avut loc la un punct de control situat la circa 20 de metri de consulat, pe drumul ce duce catre cladirea principala. Intre timp, cea mai importanta grupare a talibanilor din Pakistan a revendicat atentatul.

Pakistan. Atentat. Cel putin 38 de persoane au fost ucise si peste 60 ranite in urma unui atentat cu bomba din nord-vestul Pakistanului, informeaza politia locala. Bomba a explodat in timpul unei festivitati organizate de partidul nationalistilor pastuni ANP din localitatea Timagareh din provincia Lower Dir. Aceasta formatiune politica laica sprijina de multa vreme lupta impotriva extremistilor talibani din regiunea de frontiera dintre Pakistan si Afganistan.

Impotriva vizitei Papei in Marea Britanie. Peste 10.000 de persoane au semnat o petitie si au postat-o pe site-ul guvernului, prin care se pronunta impotriva vizitei de patru zile a Papei Benedict al XVI-lea in Marea Britanie, in septembrie, care-i va costa pe contribuabilii britanici 15 milioane de lire sterline, transmite Associated Press. Mai mult, unii avocati se intreaba daca statutul Vaticanului de stat suveran il poate proteja pe Joseph Ratzinger, de punere sub acuzare in scandalurile de pedofilie care au zguduit in ultima vreme Biserica Catolica. Desi Benedict al XVI-lea nu a fost acuzat de nici un delict, avocati britanici de prestigiu examineaza daca Papa ar trebui sa se bucure de imunitatea unui sef de stat, sau daca ar trebui sa fie judecat pe principiul jurisdictiei universale pentru ca a pastrat sistematic tacerea in legatura cu abuzurile comise de preoti, informeaza Agerpres.

Canada o tara in profunda transformare. Ultimele statistici despre Canada, arata ca tara este in permanenta transformare, ca in urmatorii ani populatia va suferi o transformare foarte radicala.

Daca in trecut tara a avut o populatie alba formata in general din descendenti europeni crestini, in ultimi ani situatia s-a schimbat, si se va mai schimba intr-un ritm si mai accelerat. Serviciile de statistica Canada, estimeaza ca in urmatorii 20 de ani, Canada va avea peste 30% din populatie apartinand unor minoritati vizibile, adica de culoare, sau asiatici. Acest fenomen este cel mai remarcat in marile orase unde noii emigranti se stabilesc.

In prezent Canada are 1.6 milioane de locuitori din sudul Asiei, India, Pakistan, Sri Lanka; ei vor creste pana la circa 4 milioane. Chinezii care numara astazi 1.3 milioane, vor ajunge la 3 milioane. Populatia de origine araba se va tripla de la un sfert de milion astazi la 1 milion, negrii isi vor dubla prezenta de la peste 800.000 la aproape 2 milioane. Acelasi lucru pentru filipinezi care vor depasi si ei 1 milion.

Pe langa aspectul statistic, acest fapt are si implicatii sociale importante. Aceste populatii au religii deosebite, multe dintre ele necrestine, au practici deosebite, si vor imprima o dinamica deosebita societatii. De asemenea ei vor fi mult mai receptivi la schimbari, cum ar fi legea duminicala.

Un orasel pasnic, numai in aparenta. In aparenta Portugal Cove-St. Philip, in provincia canadiana Newfoundland, este foarte pasnic. Pana ieri cei 6.500 de locuitori nu s-au remarcat prin nici un fapt divers, dar iata ca dintr-o data ei au iesit din anonimat. St. Philip Anglican Church, este o cladire veche de 115 ani, care nu mai era utilizata ca biserica de cativa ani, deoarece una noua fusese cladita langa ea. Locuitorii dezbateau inca daca sa o faca muzeu, sa o pastreze deoarece este un monument istoric, dar iata ca dis-de-dimineata locuitorii au constatat ca cineva i-a daramat clopotnita. Este clar ca in pofida faptului ca era in prezent numai un depozit de material reciclabil, simbolul bisericii deranja o parte din locuitori care au vrut sa ajute la demolarea ei, in ciuda faptului ca primaria decisese sa o mentina. Se pare ca anumite simboluri deranjeaza.

Accident la o mina din SUA. Cel putin 25 de mineri si-au pierdut viata in urma unei explozii produsa la mina de carbune din statul american West Virginia, in apropiere de localitatea Charleston – relateaza France Presse. Reprezentantii serviciilor de urgenta au declarat ca sunt mai multi raniti. In zona se afla mai multe echipe de pompieri pentru a participa la operatiunile de salvare.

Marina olandeza si piratii. Marina olandeza a eliberat o nava germana din mainile piratilor. Cei 15 membri ai echipajului vasului eliberat, ,,MS Taipan”, printre care si doi germani, sunt teferi si nevatamati. Ministerul olandez al Apararii a anuntat ca au fost arestati zece pirati somalezi. Nava germana a fost capturata de pirati pe ruta Mombasa – Djibouti.

 Bagdad. Atentate. Mai multe explozii survenite in imobile din Bagdad s-au soldat cu moartea a cel putin 28 de persoane, alte mai bine de 70 fiind ranite. Potrivit purtatorului de cuvant al armatei irakiene, exploziile au dus la prabusirea mai multor imobile in cel putin trei cartiere ale capitalei. Este de asteptat ca numarul victimelor sa creasca. Cu cateva zile in urma, trei atentate sinucigase coordonate asupra unor ambasade straine din Bagdad s-au soldat cu moartea a 42 de persoane.

Masacrul de la Katyn. La sapte decenii de la Masacrul de la Katyn, in vestul Rusiei, premierul rus Vladimir Putin si omologul sau polonez, Donald Tusk, au adus pentru prima data impreuna un omagiu victimelor. Cei doi politicieni au depus coroane de flori la monumentul miilor de ofiteri si intelectuali polonezi ucisi de politia secreta sovietica NKVD, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Ulterior, cei doi sefi de guvern si-au dat mana ca semn al reconcilierii. Uciderea celor aproape 22.000 de polonezi a fost ordonata de Stalin in primavara anului 1940. Conducerea Rusiei a recunoscut insa responsabilitatea pentru masacru, abia in 1990. Pana atunci a acuzat Germania nazista de comiterea acelor atrocitati. Putin este primul premier rus care viziteaza memorialul din padurea Katyn.

India. Rebelii maoisti au ucis cel putin 70 de politisti in statul indian Chattisgarh. Potrivit autoritatilor locale, extremistii de stanga au explodat o masina a politiei, dupa care au deschis focul asupra membrilor fortelor de ordine. De mai bine de trei decenii, rebelii maoisti lupta in mai multe state ale Indiei impotriva guvernului.

Militarii germani din Kundus si-au luat un ultim adio de la colegii lor ucisi. La doua zile dupa sangeroasele schimburi de focuri in apropiere de orasul Kundus, militarii Bundeswehrului si-au luat duminica adio de la cei trei camarazi ucisi. In tabara militara din provincia situata in nordul Afganistanului, soldatii germani au adus un ultim omagiu celor trei parasutisti asasinati de Vinerea Mare. Ministrul federal al dezvoltarii, liberalul Dirk Niebel, si-a prelungit cu o zi vizita in Afganistan, spre a putea asista la ceremonia funebra. El a dat expresie in numele guvernului german, compasiunii, adresand condoleante soldatilor. Trupurile neinsufletite ale celor trei militari care si-au pierdut viata in luptele cu talibanii, vor fi aduse pe calea aerului, in Germania. Patru din cei opt militari germani grav raniti in urma cu doua zile in aceleasi schimburi de focuri, se afla deja in Germania. Ei au fost transportati cu un avion militar care a aterizat sambata pe aeroportul din Köln Wahn, si sunt internati in spitalul Bundeswehrului, la Koblenz.

In Polonia au fost descoperite importante zacaminte de gaz. Polonia ar putea deveni un important furnizor de gaz pentru Europa, acoperindu-si in acelasi timp intreaga cerere de gaz pe plan intern, aici fiind descoperit un zacamant de gaz de sist, comparabil ca marime cu cel din regiunea rusa Iujno-Tombeisk, informeaza agentia Agerpres.

Exploatarea zacamantului recent descoperit va incepe deja in luna mai, prin implicarea companiei americane ConocoPhillips. Daca imensa capacitate a acestui zacamant va fi confirmata, rezervele totale ale gazului din Uniunea Europeana vor creste cu 47 la suta.

Expertii considera ca proiectele europene privind extractiile gazului de sist ar putea deveni in urmatorii zece ani o mare amenintare pentru concernul rus Gazprom, noteaza cotidianul Kommersant.

China. Mineri salvati. 114 dintre minerii blocati de o saptamana in galeriile unei mine inundate din apropierea orasului chinez Xiangning, au fost adusi la suprafata in viata, a anuntat agentia Xinhua. Dupa catastrofa miniera survenita pe 28 martie, in jur de 40 de mineri sunt in continuare blocati in mina inundata. Cei mai multi dintre minerii salvati sunt inca in stare de soc.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Cancerul si dieta. Este foarte posibil ca persoanele care consuma cantitati mari de vitamina K provenita din alimente, sa fie mai rezistenti la cancer, in mod special cancerul de prostata si plamani, este concluzia cercetatorilor de la German Cancer Research Center din Heidelberg, publicata recent in revista American Journal of Clinical Nutrition.

Vitamina K se gaseste in doua forme naturale: K1 sau phyllo|uinone, care se gaseste din abundenta in zarzavaturile cu frunze verzi si in anumite uleiuri cum ar fi uleiul de canola si soia, si K2 sau mena|uinone, care se gaseste in carne si lactate.  Cercetatorii germani au calculat cantitatea de vit K consumata de 24.340 de voluntari intre varstele de 35 si 64, care la inceputul studiului nu au avut cancer.

Participantii au fost solicitati sa dea un raport detaliat despre dieta lor zilnica, care apoi a fost analizat. In urmatori 10 ani, 1.755 de participanti au fost diagnosticati cu cancer de colon, san, prostata si plamani, dintre care 458 au decedat. Rezultatele au aratat ca persoanele care au consumat cea mai mare cantitate de vit K, au avut cu 28% mai putine sanse de cancer, decat cei care au consumat cea mai mica cantitate de vit K.

Un alt studiu al cercetatorilor de la Harvard School of Public Health din Boston, arata ca un consum ridicat de carne de pui si oua, creste de patru ori sansele de reaparitie a cancerului de prostata. Dieta a 1.294 de barbati diagnosticati cu cancer de prostata, dar care erau in remisie intre anii 2004 si 2005, a fost analizata pe o perioada de doi ani. Dintre participanti, 127 au murit, sau au avut o reaparitie a cancerului pe timpul studiului. Concluzia studiului este ca cei care au consumat o dieta bogata in carne de pui si oua, isi maresc considerabil sansele de reaparitie a cancerului de prostata.  

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Cand Ma va chema, ii voi raspunde; voi fi cu el in stramtorare, il voi izbavi si-l voi proslavi”. Psalmul   91,15

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 14/2010

About The Author
-