30
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

               Semnele saptamanii 25 Martie 2010

Reforma sanatatii. Camera Reprezentantilor a adoptat proiectul de reformare a sistemului sanitar american, propus de presedintele Barack Obama.

Vizibil emotionat, acesta a salutat votul istoric: ,,In aceasta seara, dupa aproape 100 de ani de promisiuni si frustrari, dupa decenii de incercari si un an de eforturi sustinute si dezbateri, Congresul Statelor Unite a admis, in sfarsit, ca muncitorii din America, familiile si mici intreprinzatori pot fi siguri ca in aceasta tara, nici bolile si nici accidentele nu vor mai periclita visele, celor care au muncit o viata intreaga pentru implinirea lor”.

Reforma va permite garantarea unei asigurari medicale pentru 32 de milioane de americani, care in prezent nu beneficiaza de acest drept. Astfel, 95% din americani vor avea asigurare medicala, fata de numai 85% in momentul de fata. De asemenea, persoanele particulare vor fi obligate sa-si faca o asigurare privata, in caz contrar riscand sa plateasca o penalitate anuala. Noul sistem ofera deduceri de impozite pentru micile intreprinderi, pentru ca acestea sa finanteze asigurarea de sanatate a salariatilor lor. Companiile de asigurari nu vor mai putea refuza sa acopere costurile necesare tratarii unei persoane bolnave. Adoptarea proiectului de reformare a sistemului sanitar reprezinta o victorie legislativa majora pentru presedintele american. Pentru a obtine sustinerea necesara in Camera Reprezentantilor, Barack Obama a fost nevoit sa-i asigure pe mai multi congresmeni, ca avorturile nu vor fi finantate din banii publici. Proiectul de reforma a primit 219 voturi favorabile, cu doar trei mai multe decat cele necesare adoptarii lui.

O contestatie. Saptamana trecuta, reprezentantul in Congresul American al statului Iowa, Steve King, a declarat ca votul pentru reforma asistentei medicale care a avut loc in Congresul American duminica trecuta, este ilegal si reprezinta o insulta la adresa lui Dumnezeu. Nemultumirea congressman-lui King, care este catolic, pornea de la faptul ca sesiunea Congresului a avut loc in ziua de Sabat. Reveredul Barry Lynn, membru al unei biserici protestante, United Church of Christ, intr-un interviu la televiziunea americana, a explicat ca de fapt nu toata lumea sarbatoreste Sabatul duminica, si ca evreii, precum si Adventistii de Ziua a Saptea, observa sambata ca zi de inchinare, in concordanta cu scrierile Biblice. El a mai adaugat ca daca se ia in considerare textele Biblice, sambata la apusul soarelui, Sabatul este deja incheiat, si nu vede nici o problema cu convocarea Congresului in ziua de duminica.  

Reforma Sanatatii, din nou la vot in Congres. Legea privind reforma sistemului american de asigurari medicale, trebuie trimisa in fata Camerei Reprezentantilor pentru un nou vot, din cauza unei nereguli de procedura, a declarat purtatorul de cuvant al sefului majoritatii democrate din Senat. „Dupa ore in care au incercat sa blocheze” textul, republicanii „au gasit doua dispozitii relativ minore, care reprezinta vicii de procedura in Senat, si va trebui sa retrimitem textul in fata Camerei Reprezentantilor”, a declarat Jim Manley.

Politica si religie. Ucraina o fost confruntata in ultimii ani cu numeroase framantari politice, alegeri contestate, rasturnari de situatie, proteste si tot ce se poate chema instabilitate politica. Dupa ultimele alegeri si o lupta inversunata, fosta prim ministra Iulia Timochenko, a fost inlaturata de la putere si i-a luat locul Mykola Azarov.

Noul prim ministru nu se simtea insa bine in biroul care apartinuse odinioara adversarei sale politice. El a marturisit ca pur si simplu se sufoca, de parca umbra predecesoarei lui ramasese imprimata in mobile si pereti.

Ca sa scape de aceasta prezenta apasatoare, Mykola Azarov, a chemat un preot orthodox de la Kiev, de la celebra manastire Laure de Petchersk, cladita in secolul 11. Acesta i-a bicuvantat biroul ca sa-l scape de prezenta fostei locatare. Dupa ceremonie noul prim ministru a declarat ca se simte mult mai bine.

Am gasit extrem de ciudat si ingrijorator, ca un om politic renumit ca fiind un birocrat pro rus, apartinand unui partid de orientare comunista, a gasit de cuviinta sa apeleze la serviciile unui preot pentru a schimba ambianta din biroul sau. Eu asi fi schimbat mobile, sau asi fi zugravit.

Biblia si politica. De cate ori se apropie un eveniment politic international important, polticienii se simt obligati sa ia pozitie fata de realitatile contemporane.

In cadrul campaniei care are loc in Statele Unite pentru votarea reformei asigurarilor de boala, un subiect extrem de controversat il constitue avortul. Conservatorii sunt foarte suparati de pespectiva ca banii publici sa finanteze avorturi.

In Canada primul ministru Stephen Harper a ajuns in centrul unei controverse aprige cu opozitia, deoarece anticipand viitorul G8 summit (intalnirea la nivel inalt a celor mai bogate tari din lume) el si-a exprimat parerea ca ajutoarele acordate tarilor in curs de dezvoltare nu ar trebui sa fie folosite pentru a promova mijloacele anticonceptionale. Criticii politicii guvernamentale, critica pozitia primului ministru Canadian si il acuza ca isi bazeaza opinile pe invatatura Bibliei. Dupa parerea lor aceasta ar trebui ignorata si singurele argumente acceptabile sunt cele politice si economice.

Apa poluata ucide mai multi oameni decat razboaiele, avertizeaza ONU. Apa poluata ucide mai multi oameni decat razboaiele sau alte tipuri de violenta, potrivit unui raport ONU publicat de Ziua mondiala a apei, relateaza RIA Novosti.

,,Cel putin 1,8 milioane de copii sub 5 ani mor din cauza bolilor provocate de apa de proasta calitate”, adica un copil moare la fiecare 20 de minute, potrivit unui comunicat. ,,Apa pura lipseste si va fi si mai greu pe viitor, din cauza incalzirii climatice. Saracii sufera cel mai mult, mai ales din cauza poluarii, lipsei apei si a igienei de baza”, potrivit raportului.

Ziua mondiala a apei a fost decisa de ONU in 1992, si este celebrata la 22 martie. De atunci, manifestatii au loc peste tot in lume pentru a atrage atentia asupra problemei poluarii apei. Mai mult de 20% din rezervele de apa dulce apartin Rusiei, care ocupa primul loc in lume in privinta volumului de apa dulce.

Jurnalistul Mile Carpenisan a murit. Jurnalistul Mile Carpenisan a incetat din viata, la doar 34 de ani, dupa ce se aflase mai multe zile in coma. El era internat de cateva zile la Spitalul Judetean Timisoara, dupa ce suferise un blocaj renal si un soc septic.

Vinerea trecuta fusese lansat un apel umanitar in care timisorenilor li se cerea sa doneze sange pentru Mile Carpenisan, cunoscut ca jurnalist de razboi, gratie corespondentelor sale din Iugoslavia, Irak si din zonele afectate de tsunami-ul asiatic. El a fost timp de mai bine de 10 ani corespondent special al posturilor de televiziune Antena 1 si Antena 3. Mile Carpenisan si-a dedicat ultimele saptamani din viata unei campanii umanitare, prin care incerca sa salveze viata unui tanar de 29 de ani, bolnav de leucemie. Cu doar o luna in urma, jurnalistul isi scosese la licitatie casca militara pe care o folosise in Irak, intentionand sa doneze banii obtinuti la licitatie tanarului bolnav de leucemie.

Doua avioane israeliene au survolat Romania. Doua avioane israeliene echipate, potrivit unor informatii, cu cele mai performante mijloace de spionaj ale armatei, ar fi zburat prin Turcia, Bulgaria si Romania, avand ca destinatie Ungaria, unde in aceeasi zi a fost ucis un om de afaceri sirian. Potrivit unor surse, avioanele erau intr-o ,,misiune de spionaj” care s-ar putea sa aiba legatura cu asasinarea cetateanului sirian, in masina sa, in capitala Ungariei. Avioanele au iesit din spatiul aerian al Ungariei dupa ce si-au incheiat misiunea, si nu a fost nevoie nici macar sa aterizeze. Informatia referitoare la avioane, care s-ar fi indreptat apoi spre Tel Aviv, nu a fost confirmata si din alte surse in afara celor din Ungaria, precizeaza agentia israeliana Kursor, citata de Focus News. Aceeasi sursa spune ca Ministerul ungar al Apararii a confirmat ca avioanele aveau permisiunea de a survola pentru spatiul aerian al Ungariei, dar nu este clar daca si Turcia, Bulgaria si Romania au acordat autorizarile necesare, comenteaza Kursor.

Raid israelian in Gaza City. In reactie la tirul palestinian de ieri cu racheta artizanala Kassam, soldat cu uciderea unui muncitor agricol, avioane israeliene au bombardat intre altele doua tuneluri folosite pentru contrabanda in sudul Fasiei Gaza.

Mass media israeliene relateaza ca in timpul atacurilor asupra tunelurilor de legatura cu Egiptul au fost ranite cel putin doua persoane. In cercuri ale armatei se afirma ca racheta Kassam nu a fost lansata de miscarea palestiniana Hamas. Inca de ieri seara, forte de securitate ale Hamas au arestat si anchetat o serie de suspecti. Responsabilitatea pentru atacul cu racheta si-a asumat-o infima grupare islamista Ansar al Sunna, care nu recunoaste dominatia Hamas in Fasia Gaza. Cu toate acestea, fostul sef al statului major al armatei israeliene, Lipkin-Shahak, spune ca organizatia Hamas este la urma-urmei responsabila pentru tot ce se petrece in Fasia de coasta. La radioul public israelian, militarul a declarat: ,,Gaza are o problema nerezolvata, si aceasta este Hamas. In Gaza exista laboratoare, depozite de arme, exista o conducere. Sunt de parere ca atata timp cat ei actioneaza impotriva noastra, trebuie sa fim in permanenta activi. Nu numai sa reactionam la o racheta Kassam, lansata astazi sau ieri sau intr-o saptamana. Trebuie sa-i facem sa plateasca pentru asta, sa-i supunem presiunilor in asa fel incat sa vada ca tot efortul nu merita”.

Terorism. Un cetatean american, suspectat de terorism, s-a declarat vinovat de sprijinirea atacurilor din 2008 asupra metropolei financiare indiene Mumbai. Inculpatul David Coleman Headley a recunoscut in fata procurorilor din Chicago ca a cules informatii despre orasul indian ca posibila tinta a unor atentate. Barbatul de 49 de ani, fiu al unui fost diplomat pakistanez, este un apropiat al retelei teroriste din Pakistan, Lashkar-e-Taiba. In seria de atacuri din Mumbai au fost ucise 166 de persoane. Headley a ales sa coopereze cu procuratura pentru a scapa de o eventuala condamnare la moarte. El a mai recunoscut ca a fost implicat si in planificarea unui atentat asupra unui ziar danez care a publicat in 2005 caricaturile cu profetul Mahommed.

Arabia Saudita a arestat 113 suspecti islamisti. Fortele de securitate din Arabia Saudita au arestat 113 persoane, suspectate ca ar fi extremisti al Qaida. Acestia sunt acuzati ca planuiau atentate asupra unor obiective petroliere din Arabia Saudita. Potrivit Ministerului de Interne de la Riad, 60 de suspecti sunt de nationalitate saudita, in timp ce restul vin din Yemen, Banglades, Eritrea si Somalia. O parte din cei retinuti ar avea legaturi cu conducerea celulei al Qaida din Yemen. Dintre strainii arestati, unii se aflau ilegal in Arabia Saudita iar altii venisera cu vize turistice. Arestarile ar fi avut loc dupa o ancheta de peste un an, iar razia a fost una din cele mai ample realizate de fortele saudite in ultimii ani.

Fostul ministru de Finante nord-coreean a fost executat. Fostul ministru de Finante din Coreea de Nord, Pak Nam Gi, a fost executat pentru esecul reformei monetare implementate, care a accentuat criza alimentara din aceasta tara comunista deosebit de saraca. Potrivit agentiei de stiri sud-coreene, Yonhap, barbatul de 77 de ani a fost executat intr-o cazarma militara din capitala Phenian. El a fost demis in februarie, dupa ce a scapat de sub control inflatia, iar moneda nationala s-a prabusit. El ocupa functia de director financiar si al planificarii in Partidul Comunist nord-coreean. Reforma sa a generat numeroase revolte in tara. Proiectul sau viza sa reduca inflatia si sa limiteze tranzactiile de pe piata neagra, dar a avut efectul contrar.

Piratii somalezi au incercat sa captureze o nava de razboi olandeza. Piratii somalezi au incercat sa captureze un vapor in largul coastelor de est ale Africii, fara sa realizeze insa ca aveau de-a face cu o nava de razboi olandeza. Soldatii aflati la bordul navei HNLMS Tromp, au tras mai multe focuri de avertisment dupa care piratii aflati in doua barci s-au indreptat cu viteza spre nava lor, a anuntat Forta navala a Uniunii Europene din regiune. Potrivit purtatorului de cuvant al Fortei UE, comandorul John Harbour, piratii s-au intors si au fugit dupa ce si-au dat seama de ,,greseala prosteasca pe care au facut-o”. Marinarii din Forta UE au capturat cele doua barci precum si o nava-mama, pe care piratii o foloseau ca baza de lansare a atacurilor. La bordul navei, soldatii UE au gasit munitie si lansatoare de grenade. Cele doua barci au fost scufundate, iar somalezii au fost lasati sa plece.

Controversa. O imigranta de origine egipteana, care urma cursurile de franceza la o scoala din Montreal, s-a vazut exmatriculata de la scoala deoarece scoala s-a vazut in imposibilitate sa ii satisfaca exigentele. Eleva  de religie musulmana purta ni|uab (un voal integral care acopera totul, cu exceptia unei ferestruici pentru ochi), in plus ea a cerut ca atunci cand raspundea la intrebarile profesoarei, sa stea in fundul clasei cu spatele la ceilalti elevi barbati. Atunci cand profesorul a fost barbat, problemele au fost si mai dificile, deoarece el nu avea dreptul sa privesca in directia ei. Situatia a devenit de-a dreptul dramatica atunci cand profesorii au spus ca pentru a primi nota la clasa de dictie, ea trebuie sa-si ridice voalul in asa fel ca profesoara sa poata vedea gura ei atunci cand pronunta cuvintele. Dupa luni si luni de negocieri si discutii, ministrul educatiei din Quebec, a hotarat ca nu se mai poate continua, si a trimis-o acasa. Drept care ea a dat in judecata ministerul pentru violarea drepturilor omului.

Este interesant ca aceasta tanara a emigrat dintr-o tara musulmana in Canada de buna voie, ca scoala era platita de guvern, ca si intretinerea ei si a familiei sale. Dar ea insista ca noua ei tara sa se conformeze regulilor ei si interpretarii extreme a religiei ei, intr-o tara renumita pentru liberalismul ei, o tara in care religia nu este prea apreciata in general, in care homosexualitatea si casatoria homosexualilor sunt legale, intr-o provincie in mare parte catolica. In pofida tuturor acestor argumente ea insista ca vrea sa-si respecte traditia. Ce bine ar fi daca si unii crestini s-ar stradui sa faca la fel. 

Criminalitate electronica. Politia spaniola a descoperit un important trafic care implica un grup de crimnali care parazitau peste 13 milioane de computere in lumea intreaga. Datorita acestui sistem, criminalii patrunsesera in aceste computere fara ca proprietarii lor sa aiba cea mai mica idee, si le foloseau ca sa atace diverse situri oficiale, sa trimita junk mail, sau pur si simplu sa fure informatiile bancare ale proprietarilor computerelor. Aceasta retea a fost descoperita prima data in Canada, apoi treptat s-a dovedit ca afecta 190 de tari. 

In computerul sefului retelei, care locuia in Spania, s-au gasit informatiile a 800.000 de persoane. El era un borfas de rand, care nu traia in lux, si nu dadea nici un semn despre adevarata sa ocupatie. De fapt in multe cazuri el inchiria aceasta retea altor criminali care o foloseau. Se pare ca seful acestei retele nici nu stia cu exactitate cat de vasta era operatiunea sa.

A disparut o insula. Si toti muntii si toate insulele s-au mutat din locurile lor.  Apocalipsa 6,14.

Associated Press realata saptamana aceasta ca, New Moore Island, nu mai este de gasit. O insula mica din Bay of Bengal, revendicata atat de India cat si de Bangladesh, a fost acoperita de ape. De peste 30 ani, cele doua tari se cearta, si fiecare revendica acesta portiune mica de pamant, fara sa ajunga la o intelegere pasnica. Sugata Hazra, profesor de oceanografie la Jadavpur University din Calcutta, a declarat ca din imagini primite prin satelit, s-a confirmat disparitia insulei. Ceea ce cele doua tari nu au reusit sa rezolve in 30 de ani de negocieri, incalzirea planetei a rezolvat mult mai repede. In ultimi 10 ani nivelul Oceanului Indian in Bay of Bengal, s-a ridicat in mod alarmant, cu 5 milimetri pe an.

In anul 1996 insula Lohachara, a fost complet acoperita de ape, iar locuitorii insulei au fost obligati sa se refugieze. Bangladesh este o tara extrem de saraca, cu o populatie de 150 de milioane, care sunt amenintati de nivelul tot mai ridicat al oceanului.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Siropul de porumb. Siropul de porumb sau high-fructose corn syrup, cum este denumit in USA, poate fi tot la fel daunator pentru ficat ca si alcoolul, sugereaza un articol publicat saptamana trecuta in revista Hepatology.  Cercetatorii americani sunt de parere ca exista o conectie intre consumul ridicat de alimente care contin sirop de porumb, si bolile de ficat. Maladia se numeste ,,non-alcoolic fatty liver disease” (NAFLD), si este tot mai mult observata la persoanele care nu folosesc alcool.  De obicei ,,fatty liver disease” este o conditie frecvent intalnita la persoanele cu o istorie de alcoolism si care duce la ciroza. Dr. Manal Abdelmalek, profesor de medicina la Duke University Medical Center, a condus un studiu la care au participat 427 de adulti cu NAFLD, care nu au consumat alcool, insa 29% dintre ei au declarat ca au consumat cu regularitate bauturi si alimente care contin sirop de porumb. ,,Peste 30% dintre americani sufera de NAFLD, si chiar daca multi dintre ei nu progreseaza la ciroza, situatia este alarmanta”, a declarat Dr. Abdelmalek. Siropul de porumb este foarte ieftin de produs, si in USA este folosit pe scara larga la indulcirea alimentelor, mai la ales in bauturile acidulate numite soda. Corn Refiners Association, o organizatie care reprezinta interesele companiilor care produc si comercializeaza siropul de porumb, au declarat ca rezultatul acestui studiu nu este valid si ca milioane de persoane consuma in fiecare zi produsele lor, fara nici o problema de sanatate. 

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Plata pacatului este moartea, dar darul fara plata a lui Dumnezeu este viata vesnica in Isus Hristos, Domnul nostru”.       Romani 6,23

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 12/2010

About The Author
-