28
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.     ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“

                   Semnele saptamanii  26 Martie 2009

Avantajul de a nu avea un sef direct. Multi dintre noi am experimentat in diverse stadii ale vietii noastre, avantajele si dezavantajele faptului de a nu avea un sef direct, in fata caruia sa raspundem.

Papa Benedict al XVI-lea se numara printre aceste persoane, deoarece de fapt nici o institutie bisericeasca nu are autoritate asupra lui, nu il poate, de exemplu, obliga sa demisioneze.

Asa se face ca papa isi poate permite sa ignore nemultumirea credinciosilor si  sa faca exact ceea ce vrea, sa spuna exact ceea ce gandeste, fara nici o repercursiune.

Un sondaj recent, efectuat in Franta, a aratat ca 43% dintre catolici sunt nemultumiti de papa, si ar dori ca el sa demisioneze. Dar asa cum spuneam, papa nu se sinchiseste de parerea enoriasilor, de asemenea potrivit unui inalt prelat expert in problemele Vaticanului, spre deosebire de alte personalitati publice, care poate sunt surprinse de reporter facand declaratii, sau gesturi controversate, in cazul papei totul este regizat cu grija, orice fraza bine gandita si studiata.

Asadar ne putem intreba ce a facut ca popularitatea papei sa scada asa de mult? De ce spre deosebire de predecesorul sau, actiunile si declaratiile sale sunt privite cu neincredere, sau chiar ostilitate. Pentru simplul fapt ca Benedict al XVI-lea este foarte conservator, rigid, de fapt nu este un om de relatii publice, ci un teolog rece si pragmatic.

In ultima vreme, cateva din actiunile lui au creeat iritare in opinia publica internationala. A fost intai ridicarea excomunicarii grupului de patru preoti integristi, printre care Richard Williamson, cunoscut pentru negarea holocaustului. A urmat apoi excomunicarea unei fetite de numai 9 ani impreuna cu familia ei, si un grup de doctori. Motivul invocat, faptul ca in ciuda varstei fragede, fetita a fost violata de catre o ruda, a ramas insarcinata cu gemeni, si la cererea familiei, o echipa medicala a practicat avortul. Dupa parerea Vaticanului, indiferent de varsta ei, si conditiile in care a ramas gravida, ea avea ,,datoria” sa procreeze.

Ca sa puna capac la toate, a urmat declaratia papei in drum spre Camerun, impotriva folosirii prezervativului, care este dovedit ca reduce numarul infectarilor cu AIDS, dar desigur este si un mijloc anticonceptional, ceea ce iarasi Vaticanul condamna.

Asa cum spuneam, nici un pamantean nu il poate concedia pe papa, si in cursul istoriei se cunosc numai cateva situatii cand aceasta s-a intamplat. In total numai patru papi au demisionat: in anul 235 papa Pontien, papa Felix al II-lea in 358, papa Gregoire al VI-lea in 1046 si papa Celestin al V-lea in 1294. In epoca moderna trei papi s-au gandit sa o faca, dar nu au facut-o: papa Pie al XII-lea, deoarece se temea ca va fi rapit de catre nazisti, papa Paul al VI-lea cand a implinit 80 de ani si papa Ioan Paul al II-lea in anul 2000.

Deci orice s-ar spune, in aceste vremuri de incertitudine, pozitia de papa este una din cele mai sigure, la adapost de evenimente neprevazute.

Vizita cu risc. Adesea cate o vizita a unei personalitati politice sau religioase, da splendoare unei conferinte sau intalniri. Adesea asemenea personalitati sunt platite sa apara ca sa produca impresie si sa impartaseasca din ,,intelepciunea si experienta” lor.

Zilele acestea, Africa de Sud se pregatea sa organizeze la Johanesburg, o conferinta la care urma sa participe laureatii premiului Nobel pentru pace, printre care si seful spiritual al budistilor tibetani, Dalai-lama. Scopul acestei conferinte era sa pregateasca opinia publica pentru cupa mondiala de fotbal, care va avea loc in 2010. Organizatorii sperau ca sa foloseasca fotbalul ca un instrument de lupta impotriva rasismului, a xenofobiei si a violentei. Ei sperau ca aceste personalitati, oameni de bine si pace, sa dea o mai mare importanta evenimentului.

Iata insa ca biroul presedintelui Africii de Sud, Thabo Masebe, a avut o parere diferita, guvernul Sud African a estimat ca prezenta lui Dalai-lama nu era potrivita cu acest eveniment, si in consecinta i-a refuzat viza de intrare. In cele din urma organizatorii dezamagiti de toate aceste tracasarii administrative, au anulat cu totul conferinta.

Dreptul la apa. Este multa vreme decand fiecare dintre noi considera apa ca un element obisnuit al vietii de toate zilele, o realitate pe care aproape ca o ignoram. Iata insa ca nu aceasta este situatia pe toata suprafata globului. Duminica s-a incheiat la Istambul cel de al V-lea Congres Mondial al Apei. La acest congres au participat circa 25.000 de persoane, oameni politici, oameni de afaceri, organizatii nonguvernamentale, etc. In ciuda unor discutii aprinse, congresul nu a retinut propunerea ca in rezolutia finala sa se declare ca accesul la apa si canalizare este un ,,drept uman fundamental”. A fost retinuta numai formula ca aceasta este o ,,necesitate“. Congresul a estimat ca cresterea populatiei de la cifra prezenta 6.5 miliarde locuitori, la cel putin 9 miliarde in 2050, va produce multa suferinta si va agrava lipsa de apa care este deja foarte importanta.

Candidaturi Europene. In Europa are loc in prezent Campania electorala pentru alegerile de deputati europeni. Ei  vor forma viitorul parlament European care va decide soarta continentului.

Asa cum se intampla de obicei, apar tot felul de candidati cu idei din cele mai diverse. Unii vor sa se aleaga ca sa intareasca Comunitatea Europeana, altii vor sa o dezintegreze, altii folosesc acest prilej ca sa-si raspandeasca ideile subversive.

Unul dintre ei este si umoristul francez Dieudonne, care si-a anuntat intentia de a candida in calitate de ,,antisionist si anticomunitar”. Aceasta inseamna in principiu ca el va sustine toate actiunile indrepatate impotriva evreilor si a Comunitatii Europene. Culmea ironiei este ca Dieudonne este negru, el este fiul unei frantuzoaice si al unui camerunez, si ca dat fiind originea si apartenenta la o clasa sociala adesea discriminata, ar fi trebuit sa inteleaga mai bine ce inseamna sa fi segregat. Printre aliatii si eventual colegii lui de lista, se numara fosti membri ai partidului comunist francez, frontului national (un partid de extrema dreapta), fosti ecologisti negationisti, Thierry Meyssan, un filozof care neaga versiunea oficiala despre 9/11, si siiti radicali care au creat un partid antisionist. 

Lider Fatah, asasinat in Liban. Miscarea politica palestiniana Fatah, a presedintelui Mahmud Abbas, a anuntat ca un inalt reprezentant al formatiunii a fost ucis intr-un atentat cu bomba in Liban. Este vorba de Kamal Medhat, numarul doi in filiala din Liban a Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei. Atacul a avut loc in timp ce Medhat vizita o tabara de refugiati palestinieni. Liderul organizatiei din Liban, Abbas Zaki, era si el prezent la locul atentatului, dar a scapat nevatamat. Fatah considera ca este vorba despre un asasinat, dar a precizat ca este prea devreme pentru a estima cine este in spatele atacului.

Alcoolul pe micul ecran si in viata. Radboud University Nijmegen din Olanda, a efectuat un studiu pe cat de simplu pe atat de sugestiv.

Cercetatorii au selectionat 80 de tineri studenti, si i-au divizat in patru grupe. Fiecare grup a fost instalat intr-o sala confortabila, cu canapele luxuase, si un televizor. Pe masa au fost puse alune si potato chips, iar intr-un frigider bauturi alcoolice si nealcoolice. Tinerii au fost lasati sa bea atat cat voiesc, ce doresc, fara nici o restrictie.

Singura diferenta a fost in ceea ce aceste grupe au vizionat. Primul grup a vizionat un film in care se consuma mult alcool, iar in timpul pauzelor s-au prezentat reclame pentru bauturi alcoolice. Al doilea grup a vizonat acelasi film, dar in pauze au vizionat reclame fara alcool. Cel de-al treilea grup a vizionat un film in care se consuma mai putin alcool dar in pauze au vazut aceleasi reclame pentru alcool. Ultimul grup a vizonat acelasi film, iar reclamele nu contineau alcool. La sfarsitul testului s-a constatat ca tinerii care vazusera filme si reclame cu alcool bausera mai mult alcool, de fapt bausera o cantitate dubla de alcool ca cei care vazusera filme cu mai putin alcool si reclame fara alcool.

Daca este vorba de faptul ca ei au dorit sa imite pe actorii din filme, sau doar imaginea bauturii le-a starnit pofta de a bea, nu este chiar asa de important, ceea ce este important este faptul ca a preamari bautura in filme si reclame are efectul dorit, incita oamenii sa bea.

Accident aviatic in SUA. 14 oameni, dintre care 7 copii, au murit, dupa ce un avion de mici dimensiuni s-a prabusit, duminica, in Butte, Montana, anunta CNN. Avionul de tip Pilatus PC 12 se indrepta spre Bozeman, Montana, insa a fost redirectionat spre Butte. Avionul s-a prabusit la mica distanta de aeroportul din Butte, cand mai avea doar putin timp pana sa aterizeze. Cauzele prabusirii sunt deocamdata necunoscute, iar autoritatile au deschis o ancheta.

Solutii exceptionale pentru vreme de criza. Criza economica care afecteaza lumea contemporana a facut ca moravurile si conceptiile sa se schimbe, si din pacate nu in bine.

Ca urmare a lipsei de locuri de munca, a scaderii puterii economice, multi oameni sunt obligati sa practice meserii la care nu se gandeau, sau pe care le-ar fi refuzat cu siguranta acum cativa ani.

In acest context, un domeniu care este infloritor, este acela al dansatoarelor nude din baruri, al filmelor pentru adulti, sau al manechinelor pentru reviste specializate.

Femei cu educatie si obisnuite cu un venit stabil si important, au ramas deodata fara resurse, sau in situatii financiare precare. Una din solutiile usoare si bine platite, este sa se indrepte spre aceste profesii.

Asa se face ca in ultima vreme, atunci cand apare un anunt despre asemenea pozitii, numarul celor care se inscriu pentru selectie este deosebit de mare. Saptamanile acestea, un club pentru barbati din New York, numit foarte sugestiv Sin City, a primit numai intr-o singura zi 85 de cereri de angajare.

Un alt fapt interesant, in ciuda crizei, sau poate tocmai de aceea, acest tip de localuri sunt foarte solicitate, si se pare ca nu cunosc notiunea de criza. Barbati care si-au pierdut slujba, sau care lucreaza numai jumatate de norma, se pare ca au timp sa petreaca in aceste baruri. Cifra de afaceri a acestor baruri este de-a dreptul astronomica. Rick’s Caberet din New York, a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 60 milioane de dolari, fata de 32milioane in anul precedent. VCG  o companie specializata in filme, a avut anul trecut un beneficiu de 57 milioane, fata de 40.5 milioane in 2007. Iar New Frontier Media, a inregistrat anul trecut ,,vanzari de produse”de peste 400 milioane de dolari.

Cat de departe este prea departe. Pe zi ce trece, limita decentei si a bunului simt este impinsa tot mai aproape de  ridicol si nerusinare.

Au fost la inceput starurile de cinema a caror viata personala a facut obiectul curiozitatii bolnavicioase a opiniei publice. Casatorii, divorturi, nasteri si decese, tragedii mai mari sau mai mici, au fost transmise si retransmise pana la saturatie pe toate posturile de televiziune, publicate pe prima pagina a ziarelor serioase sau de scandal.

Dupa ce s-au plictisit de toate acestea, au trecut la rand oamenii politici cu dramele si pataniile lor. In continua cautare de noi senzatii au aparut in ultimii ani emisiunile de telerealitate, in care oameni obisnuiti au fost pusi sub lumina camerelor de luat vederi, si viata lor de obicei anodina si lipsita de interes, a devenit subiect de atractie pentru milioane de oameni tot atat de obisnuiti si mediocrii ca si ei.

Dar iata ca in aceste zile, aceasta goana dupa vant a atins culmi de neimaginat. In Anglia, Jade Goody, o tanara care a participat la o asemenea emisiune de telerealitate, a fost diagnosticata cu cancer. In aceste momente orice om normal se retrage sa-si petreaca ultimile zile in pace si discretie, sa se impace eventual cu Dumnezeu. Nu este cazul lui Jade, ea si-a angajat un agent si i-a cerut sa o ajute sa castige cat mai multi bani, care sa ramana celor doi copii ai sai. Asa a inceput o publicitate pe cat de indecenta pe atat de zgomotoasa. Zi dupa zi, prima pagina a ziarelor din Anglia si strainatate, emisiunile de stiri sunt inundate cu imaginile muribundei, cu parul cazut din cauza chemoterapiei, in carucior rulant, Jade se plimba de la spital la oficiul de stare civila ca sa se casatoreasca cu ultimul ei amant, apoi acasa, etc.

In fiecare zi imaginea unei muribunde transfigurata de durere si suferinta inunda chioscurile de ziare, si implicit casele oamenilor. Unii sunt impresionati, unii sunt dezgustati, unii sunt intelegatori, fiecare are o reactie. In tot acest vacarm mediatic, se pare ca prea putini se gandesc ca lui Jade ii lipseste reactia esentiala celui care se pregateste de plecarea finala, anume aceea de a se impaca cu Dumnezeu, si aceasta pentru ca in zilele noastre foarte putini, prea putini, au acest gand incomod.

Saptamana trecuta, ce era de asteptat, Jade a incetat din viata. Inca o lectie pentru cine vrea sa invete.

Sa ascultam dar incheierea tuturor invataturilor. Teme-te de Dumnezeu si pazeste poruncile Lui. Aceasta este datoria oricarui om. Caci Dumnezeu va aduce orice fapta la judecata, si judecata aceasta se va face cu privire la tot ce este ascuns, fie bine, fie rau. Eclesiastul 12,13-14 

Minte sanatoasa in corp sanatos. Mersul pe jos. Medicii de obicei sfatuiesc publicul sa participe la activitati fizice de intensitate moderata cel putin 2.5 ore pe saptamana, fara insa sa defineasca termenul de moderat.

Un nou studiu care va fi publicat in curand in revista American Journal of Preventive Medicine, a gasit raspunsul: inseamna echivalentul a unui mers grabit, sau aproximativ 1.000 de pasi la fiecare 10 minute. ,,Acum stim ce inseamna moderat”, a declarat Dr. Simon J. Marshall, profesor de exercitiu si nutritie la San Diego State University.  In trecut, specialistii recomandau 30 de minute de exercitiu moderat cel putin 5 zile pe saptamana. Insa anul trecut recomandarile sau schimbat; numai 150 de minute pe saptamana sunt recomandate, indiferent cate zile pe saptamana exersezi. Noile recomandari au fost facute in lumina faptului ca persoanele care au exersat numai 4 zile pe saptamana nu au fost mai putin sanatoase decat cei care exersau 5 zile pe saptamana. 58 de femei si 39 de barbati cu o varsta medie de 32 de ani, au fost solicitati sa mearga pe jos in timp ce un aparat a masurat cantitatea de energie consumata.    

Intentia cercetatorilor a fost sa determine care este nivelul de ativitate care se poate considera moderat avand in vedere energia consumata. Rezultatul a fost ca pentru barbati un exercitiu moderat inseamna 92 la 102 pasi pe minut, iar la femei 91 la 115 pasi pe minut. Un aparat numit pedometer, care se poate cumpara in magazine, masoara fiecare pas facut si timpul respectiv. Acest studiu insa a descoperit ca mai mult de jumatate din aceste aparate nu sunt de loc exacte in masurarea activitati fizice. Concluzia finala este ca un mers grabit, de cel putin 3.000 de pasi pe zi, cinci zile pe saptamana poate asigura exercitiul necesar pentru a mentine un sistem cardiovascular sanatos, precum si o sanatate buna generala.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Nu se vand oare cinci vrabii cu doi bani? Totusi nici una din ele nu este uitata inaintea lui Dumnezeu“. Luca 12,6

                    

                                          

                                     Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 12/2009

About The Author
-