33
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

                           Semnele saptamanii 7 Ianuarie 2010

Standarde. Cu ocazia sarbatorilor, foarte multi s-au abatut de la regulile si standardele de viata obisnuite, au mancat lucruri care nu mancau de obicei, au baut, au frecventat magazine si restaurante de lux. Ca urmare finantele se resimt, si mai ales starea sanatatii lor, tensiunea arteriala s-a ridcat, ii doare stomacul, si cel mai adesea s-au ingrasat. Pentru oamenii obisnuiti nu este o problema, cu timpul revin la normal, sau se obisnuiesc cu noile dimensiuni, dar pentru membri unui club de elita, aceasta este o problema.

 BeautifulPeople.com este un club virtual in care noii membri sunt admisi pe baza votului celorlalti membri. Asa cum ii arata si numele, acest club este destinat oamenilor frumosi, iar aceasta implica o forma fizica perfecta. Greg Hodge, directorul acestui club declara ca dupa perioada sarbatorilor, peste 5.000 de membri s-au ingrasat, deci nu mai corespund standardelor clubului si au fost exclusi. Administratia clubului este in Danemarca, dar deoarece legatura dintre membri se face in primul rand prin internet, membri apartin la cele mai diverse nationalitati. Dintre cei 5.000 de exclusi, majoritatea sunt americani, 500 canadieni si doar cativa din alte tari.

Dincolo de frivolitatea acestei stiri am fost surprins de strictetea regulilor acestui club, si de faptul ca imediat ce membri s-au departat de standardele clubului, au fost exclusi. Ce deosebire fata de larghetea din majoritatea organizatiilor religioase, unde indiferent de denominatie, membri pot sa faca in zilele noastre, mai mult sau mai putin, tot ceea ce vor si nu risca mai nimic, in tot cazul nu excluderea. Probabil de aceea multi nu iau in serios religia, pentru ca adesea religiile insasi nu se iau in serios.

Dubai intre grandoare si ruina. Luni a avut loc in Dubai inaugurarea celei mai inalte constructii din lume, este vorba de turnul Burj Khalifa, inalt de 828 de metri. Cand in 2004 s-a inceput constructia, obiectivul era sa se depaseasca inaltimea turnului din Taipei, care are 508 metri, dar pe masura ce constructia avansa, proprietarii ii cereau arhitectului Bill Baker, de la societatea Skidmore, Owings and Merrill din Chicago, sa continue. Arhitectul recunoaste ca avut mult de invatat in cursul acestei aventuri, dar ca acum crede ca este in stare sa construiasca un turn inalt de peste 1 km.

Pentru ridicarea acestui turn care are 160 de etaje, au fost necesare 330.00 m3 de beton si 31.400 tone de bare de fier. Turnul are 49 de etaje de birouri, peste 1.000 de apartamente si un hotel Armani, unul din cele mai luxoase din lume. El va fi parte dintr-un complex faraonic care va cuprinde cel mai mare complex comercial din lume si peste 30.000 de apartamente. Costul total: 20 miliarde de dolari, dar poate unul din cele mai impresionante caracteristici ale acestui turn, este faptul ca este vizibil de la 95 de km distanta. In ciuda acestor constructii grandioase, sau probabil tocmai de aceea, emiratul Dubai cunoaste probleme financiare extrem de serioase, de fapt acum cateva saptamani a fost in pragul falimentului. Asa se face ca la umbra acestor cladiri care sfideaza cu trufie desertul, se afla baraci in care mii de muncitori din India, Pakistan, si diverse tari din Asia, mor de foame in asteptarea salariului pe care nu l-au primit de luni de zile. Multi ar dori sa se intoarca acasa, dar nu au bani, altii tot mai spera ca vor fi platiti. Oameni de afaceri din occident, care au profitat de exuberanta inconstienta a economiei aparent infloritoare, cunosc probleme financiare serioase.

Nou atentat comis impotriva siitilor din Pakistan. Cel putin sapte persoane au fost ucise intr-un atentat sinucigas, comis in orasul-port pakistanez Karachi, asupra participantilor la o procesiune cu ocazia sarbatorii siite Ashura. Potrivit postului de televiziune Samaa TV, atacatorul a explodat bomba in mijlocul credinciosilor. Nu mai departe de ieri, alti cel putin 10 siiti au fost ucisi intr-un atentat comis in partea pakistaneza a provinciei Kashmir.

 Atena. Explozie. O explozie in apropierea centrului capitalei elene, Atena, a provocat pagube materiale semnificative. Nu au fost inregistrate victime. Atentatul a avut loc langa sediul unei companii de asigurari. Inaintea deflagratiei, un avertisment a fost trimis la redactia unui ziar din capitala greaca. Grecia este afectata regulat de acte teroriste comise de asa-numitele grupari autonome. Violentele au luat amploare din decembrie anul trecut, dupa uciderea de catre politie a unui tanar.

Britanic executat in China. Un cetatean britanic de 53 de ani a fost executat in China, prin injectie letala, pentru trafic de droguri. A fost primul european executat de statul chinez in ultimii 50 de ani. Premierul britanic, Gordon Brown, si familia britanicului de origine pakistaneza au incercat pana in ultimul moment sa obtina anularea executiei, dar autoritatile chineze s-au opus. Familia condamnatului sustine ca acesta era bolnav psihic. Barbatul, care traia la Londra, a ajuns in 2007 din Tadjikistan in nordul Chinei, unde a fost arestat dupa ce in valiza sa au fost descoperite patru kg de heroina. In octombrie 2008, el a fost condamnat la moarte de un tribunal din China, dupa un proces care a durat o jumatate de ora. Traficul de droguri este una din cele peste 60 de infractiuni pentru care se da in China pedeapsa capitala.

Pirati somalezi au deturnat doua nave. Dupa saptamani de relativa acalmie, piratii din fata coastelor Somaliei si-au reluat activitatile criminale. De aceasta data, ei au deturnat nava britanica St. James Park, care transporta produse chimice, si cargobotul grecesc Navios Apollon, incarcat cu ingrasaminte pentru agricultura. Pe cele doua nave se afla in total 45 de membri ai echipajului, potrivit autoritatilor de la Londra si Pireu. Luni seara devenise cunoscut ca pirati somalieni au capturat un cargobot yemenit cu 16 marinari la bord. Anterior, piratii eliberasera doua nave din China si Singapore impreuna cu echipajele lor compuse din 46 de persoane.

Autoritatile iraniene refuza sa predea familiilor cadavrele protestatarilor ucisi. Autoritatile iraniene refuza sa predea familiilor cadavrele a cinci protestatari ucisi in ciocnirile de duminica. Explicatia oficiala, prezentata de agentia IRNA, este ca acestea urmeaza sa fie autopsiate. Printre victime se numara si nepotul liderului opozitiei, Mir Hossein Mussawi. Opozitia sustine ca, prin refuzul de a preda corpurile celor ucisi, regimul de la Teheran vrea sa impiedice noi mitinguri de protest la funeraliile acestora. Confruntarile de duminica au fost cele mai violente de dupa alegerile prezidentiale din iunie. Cel putin opt manifestanti si-au pierdut viata. Statele Unite, Uniunea Europeana si Germania, au criticat dur actiunile fortelor de ordine iraniene. Presedintele american, Barack Obama, a laudat curajul poporului iranian.

Irak. Atentat. Cel putin 20 de persoane au fost ucise in Irak intr-un dublu atentat, si alte cel putin 100 ranite in orasul Ramadi, aflat la vest de capitala Bagdad. Potrivit politiei, un automobil-capcana a explodat la un post de control din centrul orasului, aflat in fata resedintei guvernatorului provinciei. O alta bomba a explodat putin mai tarziu la numai 200 de metri distanta, in timp ce guvernatorul Kassem Mohammed Abed si escorta sa iesisera din cladire, aparent, pentru a inspecta efectele primei deflagratii.

Naivitate cu consecinte catastrofice. Mentionam saptamanile trecute despre  cazul lui Johnny Hallyday, care a fost la un pas de a-si pierde viata ca urmare a complicatiilor survenite dupa o operatie chirurgicala. Pentru un om extrem de bogat ca el, pentru unul care incaseaza milioane la fiecare concert, m-as fi asteptat sa fi investigat cu grija pe mana cui se lasa operat. As fi crezut ca si-a trimis oamenii de incredere sa cerceteze daca chirurgul care urma sa-l opereze este in adevar cel mai bun. Dar iata ca comentariile recente arata ca nicidecum. Dr Stephane Delajoux, chirurgul care l-a operat, denumit pe buna dreptate ,,chirurgul celebritatilor“, are o lunga istorie de procese intentate de pacienti, de condamnari pentru mal practice si excrocherie.

Un reporter intreba pe cineva din anturajul cantaretului, cum a fost posibil asa ceva? De ce nu a fost mai prevazator? Raspunsul m-a uimit si intristat in acelasi timp. Sfatuitorul de incredere a raspuns: stiti cum sunt artistii, creduli si infumurati, daca acest doctor facea parte din peisajul lor, daca i s-a dus vestea ca are clienti renumiti, toti vin la el, chiar daca ii macelareste, chiar daca implicit isi pun viata in pericol.

Nu ma  pot abtine sa nu remarc, ca tot asa si in ce priveste viata spirituala, in ce priveste viata vesnica, de multe ori urmam persoane, pareri si curente filozofice fara sa cercetam prea mult, fara sa ne asiguram ca au dreptate, ca invatatura lor este compatibila cu invatatura Bibliei.

Este trist dar adevarat, si din nefericire poate avea consecinte vesnice.

Banca Mondiala investeste in energie solara. Banca Mondiala sprijina constructia de centrale energetice solare, in cinci tari arabe. Fondul propriu pentru energie ecologica va acorda in urmatorii trei pana la cinci ani, 750 de milioane de euro pentru constructia a 11 centrale solare in Algeria, Egipt, Iordania, Maroc si Tunisia, a comunicat la Washington Banca Mondiala. Aceasta finantare incipienta este menita sa mobilizeze inca 4.85 de miliarde de dolari din partea unor alti investitori. Centralele urmeaza sa aiba o putere de un Gigawatt, ceea ce va duce la o triplare a potentialului centralelor solare existente in lume. Centralele de felul celor preconizate transforma lumina solara direct in curent electric.

Descoperire arheologica in Mozambic. Dupa parerea generala a oamenilor de stiinta, omenirea a evoluat in mod constant de la viata primitiva la starea de civilizatie in care ne aflam astazi. Desigur din cand in cand cate o descoperire arheologica vine sa tulbure aceasta parere gresita, aratand ca civilizatiile din trecutul indepartat nu erau asa de salbatice cum se crede, ca aveau cunostinte si practici avansate.

Un exemplu recent este descoperirea pe care a facut-o Julio Mercader, un arheolog de la Universitatea din Calgary, Canada. In 2007 impreuna cu arhelogi de la Mozambi|ue University of Eduardo Mondlane, au explorat un grup de pesteri de langa lacul Niassa din nord vestul Mozambicului. In cursul acestor sapaturi, au descoperit peste 70 de unelte din piatra, folosite de catre cei care au locuit aceste pesteri multe secole in urma. Aceste pietre aveau urme de amidon, care provin de la graunte de sorghum salbatic, care este stramosul miletului, o cereala la baza alimentatiei multor populatii africane din zilele noastre.

Un amanunt interesant este ca aceste graunte fusesera prelucrate, macinate, fierte sau coapte, ceea ce contrazice teoria general aceptata ca aceasta populatie era primitiva si se hranea cu radacini, si carnea animalelor vanate. Impreuna cu aceste unelte de piatra au fost descoperite urmele altor alimente consumate de ei, cum ar fi portocale salbatice, vin de palmier, mazare, cartof african, etc. Aceasta dovedeste cu certitudine ca aceste populatii aveau cunostinte si obiceiuri alimentare asemanatoare cu cele de astazi, ca isi gateau mancarea, ca nu erau asa cum cred unii, niste salbatici care culegeau frunze si radacini si le mestecau in timp ce mergeau.

Daca acesti oameni de stiinta ar fi dispusi sa accepte relatarea Bibliei, ar trebui sa recunoasca ca teoriile lor sunt foarte departe de realitate, dar cum ei nu vor sa faca aceasta, iata ca dovezi arheologice ii obliga sa recunoasca aceasta stare de lucruri.

 Afganistan. Agenti CIA ucisi. Seful agentiei americane de informatii externe, CIA, Leon Panetta, a confirmat oficial moartea a sapte dintre agentii sai in estul Afganistanului. Alti sase colaboratori ai serviciului au fost raniti in urma atentatului sinucigas cu bomba, comis miercuri intr-o baza militara americana din provincia Chost. Mass media americane vorbesc despre cea mai grea pierdere din intreaga istorie a CIA. Atentatorul, un militar afgan, nu a fost controlat cand a patruns in interiorul bazei americane, in ciuda regulamentelor de securitate. El a putut sa detoneze bomba pe care o purta asupra sa, intr-o sala de sport. Atentatul a fost revendicat de talibani.

Pakistan. Atac aerian american. In cursul unui atac executat de armata americana in regiunile tribale pakistaneze de la granita cu Afganistanul, cu ajutorul unui mini-avion teleghidat, o asa-numita drona, au fost ucisi, potrivit autoritatilor, cel putin trei insurgenti talibani. Doua rachete au lovit un vehicol intr-un sat din Waziristanul de Nord. Asezarea se afla in apropierea orasului Miranshah, cel mai important din regiune.

Drone ale serviciului american de spionaj CIA si ale Pentagonului bombardeaza regulat tinte aflate in regiunea de granita dintre Pakistan si Afganistan, unde se afla bazele logistice ale talibanilor.

Ninsorile au paralizat China si Coreea de Sud. Furtunile de zapada si temperaturile foarte scazute au paralizat aproape complet activitatea in mai multe zone din nordul Chinei dar si in Beijing. Mai multe scoli au fost inchise in intreaga tara. Locuitorii capitalei chineze au fost chemati de autoritati sa ajute la indepartarea zapezii de pe strazi. Meteorologii preconizeaza temperaturi de minus 16 – minus 17 grade la Beijing, cele mai scazute din ultimii 50 de ani. Cu aceleasi probleme se confrunta si multe zone din Coreea de Sud. Capitala Seoul se confrunta cu cele mai abundente ninsori din ultimii 70 de ani. Strazile si traficul aerian sunt blocate.

Vremea provoaca haos in Marea Britanie. Mai multe regiuni din Marea Britanie au parte de o iarna grea, cu troiene si temperaturi scazute de pana la minus 15 grade. Circulatia se desfasoara cu mare greutate pe mai toate soselele, iar soferii au fost sfatuiti sa evite sa plece la drum. In Tara Galilor, au cazut ninsori abundente, iar multe drumuri au devenit impracticabile.

Irak. Atentat. Sapte persoane au fost ucise in urma exploziei a trei bombe intr-o zona rezidentiala din provincia irakiana Anbar, la aproximativ 130 de km de Bagdad. Atentatele vizau uciderea unui comandant al fortelor speciale anti-teroriste irakiene, Waleed al-Hiti, a parintilor sai si a avocatului cu care colabora, informeaza politia locala, citata de Reuters. Hiti a fost grav ranit, iar sapte membri ai familiei sale si-au pierdut viata, inclusiv ambii parinti.

Egipt. Crestini ucisi de fanatici musulmani. Un grup de fanatici musulmani a ucis cel putin sapte crestini coptici in Egipt, in timp ce acestia se intorceau de la slujba de Craciun. Extremistii au deschis focul asupra credinciosilor crestini dintr-o masina aflata in fata bisericii, informeaza fortele de ordine locale, citate de Deutsche Presseagentur. Atentatul s-a produs in localitatea Nag Hammadi din provincia Kena, la aproximativ 650 de km de Cairo. Este vorba de cel mai grav atac asupra crestinilor din Egipt din ultimii 10 ani.  

Minte sanatoasa in corp sanatos. Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). Boli care odata erau curabile, si aproape eradicate, reapar sub forme diferite mult mai agresive si rezistente la majoritatea anitibioticelor. Aceasta situatie alarmanta se datoreaza in mare parte uzului necorespunzator al medicamentelor la care bacteria a dezvoltat rezistenta. Norvegia insa nu are o asa problema, iar majoritatea spitalelor nu au incidente de infectii cu bacteria staphylococcus care in alte tari europene, Nord America sau Asia, fac zeci de mii de victime in fiecare an. Cu mai bine de 25 de ani in urma Norvegia se afla in aceeas situatie; mii de bolnavi erau infectati cu bacterii rezistente la antibiotice in timp ce erau internati in spital. La inceputul anilor 1980 guvernul norvegian, care controleza asistenta medicala, a hotarat sa limiteze distributia antibioticelor, si astazi Norvegia are numarul cel mai scazut de infectii din lume. Cercetatorii americani care au studiat modelul norvegian sunt de parere ca rezultate similare pot fi obtinute si in USA, unde aproximativ 19.000 de persoane isi pierd viata anual in urma acestor infectii. ,,Este foarte trist ca multi oameni isi pierd viata din cauza infectiilor cu Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) si noi am reusit cu usurinta sa prevenim aceasta tragedie“ a declarat Dr. Jan Hendrik-Binder de la Aker University Hospital. The World Health Organization, este de parere ca rezistenta la antibiotice este o foarte serioasa amenintare la sanatatea planetei. Secretul Norvegia este simplu: antibioticele nu sunt prescrise la orice persoana cu febra si durere in gat, asa cum se face in USA, ci numai in cazuri strict necesare. Salariatii norvegieni sunt incurajati sa stea acasa atunci cand ei sau copiii lor nu se simt bine, si sunt platiti pentru aceste zile. Reclamele de medicamente sunt interzise, si astfel se reduce pretentiile pacientilor la tot felul de medicamente care le-au vazut la televizor. In Norvegia numai 1% din lucratorii din spitale au testat pozitiv la MRSA, in comparatie cu Japonia 80%, Israel 44% si Grecia 38%. In USA rata infectiilor in randul lucratorilor din spitale este de 63%, iar 6 miliarde de dolari sunt cheltuite anual pentru tratamentul impotriva MRSA.  Aproximativ 1% din populatia globului poarta bacteria MRSA pe piele, care este inofensiva. MRSA devine insa periculoasa si chiar fatala cand ajunge in circulatia sangelui, si face victime mai ales in randul persoanelor cu un sistem imun deficitar.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Apoi am vazut un cer nou si un pamant nou; pentru ca cerul dintai si pamantul dintai pierisera, si marea nu mai era“. Apocalipsa 21,1

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 1/2010

About The Author
-