27
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

               Semnele saptamanii 18 Martie 2010

Cataclisme, o exceptie sau o noua regula? In ultima vreme cataclismele naturale cat si cele socio-economice, au devenit asa de frecvente ca am ajuns aproape sa credem ca asa este normal sa fie. Cutremurul din Haiti, Chile, Taiwan, Turcia, etc. Sudul Europei sub zapada de o jumatate de metru in luna martie, litoralul francez bantuit si inundat de o furtuna fara precedent, tulburari sociale in Grecia, Africa, etc.

Am ajuns asa de obisnuiti cu aceste stiri, ca aproape nu le mai bagam in seama, desi ar trebui sa ne preocupam poate mai mult, nu neaparat cu o pasine morbida pentru sinister, dar cu o privire plina de incredere ca acestea sunt semnele sigure ale unei planete care isi traieste ultimele clipe, ca asa cum a promis, Isus este gata sa revina.

Am citit zilele acestea ca drept urmare a cutremurului din Chile, intreaga tara ,,s-a miscat” spre vest, cel mai afectat este orasul Concepcion, care s-a apropiat de oceanul Pacific cu 3 metri.  De asemenea NASA, a constatat ca in urma aceluiasi cutremur, axa de rotatie a pamantului s-a deplasat, si durata zilei a fost redusa cu 1,26 microsecunde. Sigur aceasta nu are o influenta directa asupra vietii noastre cotidiene. Totusi aceasta a produs o usoara schimbare in repartitia masei terestre, care combinata cu rotatia lunii, curentele oceanice, mareele, vanturile, etc. pot produce schimbari semnificative in climat si in alte manifestari naturale.

Dar poate si mai tulburator este faptul ca in urma acestor nenorociri grozave, in loc ca populatia sa devina solidara si sa se ajute intre ei, in special in Haiti si Chile, armata a fost nevoita sa intervina deoarece scene de vandalism au fost inregistrate. Supravietuitorii au inceput sa atace magazinele si depozitele care au ramas in picioare, vecinii s-au atacat unii pe altii pentru o sticla de apa, sau o bucata de paine. Si mai grav, in Haiti, peste 3.000 de puscariasi considerati periculosi, au evadat deoarece zidurile inchisorii s-au prabusit si acum terorizeaza cartiere intregi, unde politia nici nu indrazneste sa intre.

Daca nici acestea nu sunt semne ale sfarsitului, ce altceva putem sa mai asteptam?

Investirea noului presedinte chilian, tulburata de puternice replici seismice. Ceremonia de investire a noului presedinte chilian, Sebastian Pinera, a fost afectata de o serie de replici seismice puternice, ce au provocat lansarea unor avertismente de tsunami si a unor ordine de evacuare in zonele de coasta. Alegerea domnului Pinera incheie doua decenii de guvernare a stangii in Chile. Cand Pinera a sosit in cladirea Congresului din Valparaiso, un seism puternic a zguduit centrul tarii. In capitala Santiago, cladirile s-au clatinat, iar oamenii au iesit pe strazi, cuprinsi de panica. La Valparaiso, ceremonia de investire a continuat insa. Mii de persoane au ramas fara locuinta in urma cutremurului de luna trecuta din Chile. 500.000 de case au fost distruse de seismul de magnitudine 8,8 grade. Sebastian Pinera a declarat deja ca guvernul pe care il va desemna va fi unul de reconstructie.

Schimbare  radicala. Jon Pedley era pana nu demult un milionar oarecare, un om bogat, proprietarul unei firme de telecomunicatii prospere, Empowered Comunications and Eme Tech, locuieste intr-o ferma in Essex Anglia, datand din secolul al 16-lea, evaluata la 1,5 milioane dolari, inconjurata de o gradina ca in bazme, mobilata cu mobile antice, circula in masini de lux, etc.

In 2002, acest om care a facut tot ceea ce un om bogat poate face: crime, alcool, viata imorala, etc., a avut un accident de masina din care abia a scapat cu viata. De fapt a petrecut 6 saptamani in coma. Acesta a fost momentul in care a realizat ca viata lui era pe un drum gresit, si ca ar trebui sa se impace cu Dumnezeu, ceea ce a si facut.

Iata ca acum el a ajuns la punctul unde vrea sa se consacre activitatilor de binefacere. Asa ca si-a scos proprietatile la vanzare, si odata averea lichidata, se va muta in Uganda. Acolo el planuieste sa locuiasca intr-o coliba de pamant si sa-si foloseasca averea ajutand orfanii. El planuieste de asemenea sa aduca tineri din Anglia care au probleme, care nu vor sa se comporte corect, si sa le arate ce inseamna sa traiesti in mizerie, sa-i invite sa ajute pe acesti orfani ai caror parinti au murit, de obicei de AIDS, unii dintre ei bolnavi ei insisi.

El spera ca in contact cu aceste tragedii, ei se vor trezi la realitate si vor intelege ca drumul pe care au pornit nu este cel bun.

Pace, pace, si pace nu este. In incercarea de a impulsiona procesul de pace in Orientul Mijlociu, Barack Obama l-a trimis in regiune pe vicepresedintele Joe Biden. Vizita a fost insa umbrita de politica Israelului in chestiunea asezarilor evreiesti. Doua sunt motivele principale datorita carora vizita vicepresedintelui american in Israel a fost minutios pregatita de administratia de la Washington. Pe de-o parte, guvernul american este interesat de reluarea si medierea negocierilor de pace. In acelasi timp, Statele Unite nu au ezitat sa ofere o ,,sustinere absoluta” Israelului in ceea ce priveste securitatea sa, incercand astfel sa evite pericolul unor eventuale lovituri militare ale statului evreu asupra centralelor atomice iraniene.

Numai ca vestile care vin din Israel nu sunt deloc incurajatoare pentru liderul de la Casa Alba. Guvernul nationalist israelian nu pare a dori nici macar sa lase impresia ca ar putea opri construirea asezarilor evreiesti, criticata deopotriva de Washington si de alti aliati. Premierul Netanyahu regreta daunele de imagine produse tarii sale de suprapunerea vizitei lui Biden cu anuntul ca Israelul urmeaza sa ridice 1.600 de complexe de locuinte in partea de est a Ierusalimului. Dupa plecarea vicepresedintelui american si manifestarea unei minime spasiri, guvernul israelian s-ar fi ales in mod normal cu o tipica admonestare verbala din partea Departamentului de Stat. Raul a fost insa facut. Guvernul israelian a criticat rareori intr-un mod atat de dur si de brutal un reprezentat de seama al unuia din cei mai importanti parteneri ai sai.

La Ramallah, in Cisiordania ocupata, alaturi de presedintele palestinian Mahmud Abbas, la randu-i profund frustrat, Joe Biden a dezavuat in termeni atipic de taiosi recent anuntatele planuri ale israelienilor. Cuvintele reprezentantului lui Obama vor ramane insa ca intotdeauna fara rezultat. Joe Biden n-ar fi avut ce sa caute in regiune daca a venit doar pentru a constata ca ridicarea constanta de asezari evreiesti ,,ingroapa increderea” si blocheaza negocierile de pace.

Ierusalim. Ciocniri. Mai multe ciocniri au avut loc marti intre sute de tineri palestinieni si fortele de ordine israeliene, in mai multe cartiere din Ierusalimul de Est. Potrivit politiei, in tabara de refugiati Shufat, manifestantii au aruncat cu pietre in politistii si in granicerii israelieni, care au ripostat aruncand cu grenade asurzitoare si tragand cu gloante de cauciuc. Nu a fost anuntat nici un ranit. Cel putin un palestinian a fost arestat de fortele de ordine, care au restabilit linistea dupa ce au intrat in tabara. Ciocnirile au continuat la Issawiyeh, un cartier majoritar palestinian din Ierusalimul de Est, unde politia si granicerii au tras in aer pentru a dispersa manifestantii. <i in Fasia Gaza, controlata de Hamas, mii de palestinieni au iesit in strada pentru a protesta fata de planurile Israelului de a extinde coloniile din Ierusalimul de Est. Emisarul special american, George Mitchell, si-a anulat vizita in Israel planificata pentru marti.

Din Fasia Gaza a fost lansata o racheta. O persoana a fost ucisa in Israel in urma unui tir cu racheta lansat de militantii palestinieni din Fasia Gaza. Incidentul a avut loc in timp ce ministrul de Externe al UE, Catherine Ashton, se afla in vizita in enclava controlata de Hamas. Victima este un muncitor tailandez care lucra in agricultura in Israel. Doamna Ashton a intrat pe teritoriul Fasiei Gaza cu o ora inainte de atac, potrivit agentiilor de presa. O grupare necunoscuta pana acum, Ansar al-Sunna, a revendicat atacul. Gruparea ar avea legaturi cu reteaua al Qaida. Catherine Ashton a condamnat atacul si orice alta forma de violenta.

Doua atentate cu numeroase victime in Pakistan. Cel putin 50 de persoane au fost ucise in orasul pakistanez Lahore, in doua atentate sinucigase. Atentatorii au vizat vehicule ale armatei pakistaneze. Atacurile au avut loc intr-un cartier militar din Lahore. A doua bomba a explodat dupa ce mai multe vehicule ale fortelor de ordine au sosit la fata locului in urma primului atentat. Bilantul victimelor ar putea fi si mai mare, spun surse oficiale din politie si armata.

Obama a donat banii primiti pentru premiul Nobel. Presedintele american, Barack Obama, a donat banii primiti alaturi de premiul Nobel pentru Pace in urma cu patru luni. Potrivit Casei Albe, cei 1,4 milioane de dolari au fost impartiti intre zece organizatii de ajutorare. Cea mai mare donatie, 250.000 de dolari, a revenit ONG-ului american ,,Fisher House”, care se ocupa de familiile ai caror membri sunt veterani de razboi tratati de spitalele militare in urma participarii la misiunile americane din strainatate. 200.000 de dolari au fost donati fondului Clinton-Bush de sprijinire a victimelor cutremurului din Haiti.

Unul dintre principalii proxeneti si traficanti de fiinte umane din Balcani a fost arestat in Serbia. Ministerul sarb al Justitiei a anuntat vineri arestarea lui Milivoj Zarubita, considerat unul dintre principalii proxeneti si traficanti de fiinte umane din Balcani. El a fost arestat joi in localitatea Kursumlija. Barbatul era cautat de la condamnarea sa, in 2005, de catre justitia sarba pentru trafic cu fiinte umane si prostitutie, cazuri ce au implicat 11 tinere din R. Moldova. Un tribunal italian din Bologna l-a condamnat pe Zarubit, in noiembrie 2008 la 17 ani de inchisoare pentru trafic cu fiinte umane si asociere cu mafia.

Marina germana a capturat pirati in largul coastelor Somaliei. Marina germana a dejucat planurile unui grup de pirati in largul coastelor Somaliei. Elicopterul de la bordul fregatei Emden a descoperit doua mici ambarcatiuni si nava-mama, a anuntat comandamentul operatiunii din Potsdam. Suspectii au incercat sa fuga, dar au fost opriti de militari dupa cateva salve de avertisment. Uniunea Europeana depune eforturi din anul 2008 de a asigura securitatea in largul coastelor somaleze prin intermediul misiunii militare ,,Atalanta”. Cu toate acestea, 11 vase se afla in prezent capturate in zona Golfului Aden.

Populatia din Mogadishu a fost avertizata sa paraseasca orasul. Primarul capitalei somaleze Mogadishu a cerut populatiei sa paraseasca orasul dupa recentele lupte inregistrate intre militiile radicale islamiste si trupele guvernamentale. Avertismentul vine in contextul in care primarul capitalei se asteapta la o ofensiva de proportii a trupelor de mentinere a securitatii. Zilele trecute, cel putin 60 de persoane si-au pierdut viata in schimburile de focuri. Militiile care doresc debarcarea guvernului islamist moderat condus de seicul Sharif Ahmed, sunt catalogate de SUA si de alte tari drept organizatie terorista afiliata retelei al Qaida.

Niciodata nu e prea tarziu. Harriet Richardson Ames, din Concord, New Hampshire a fost invatatoare toata viata ei. In 1931 ea a absolvit cursurile Keene Normal School, ceea ce a calificat-o sa fie invatatoare, dar ea avut un vis, acela de a obtine un master. Anii au trecut si ea a inceput sa ia clase la University of New Hampshire, Plymouth Teachers College and Keene State, sperand sa obtina destule credite pentru diploma sa.

In 1971 a iesit la pensie si s-a gandit la aceasta, dar nu a avut posibilitatea sa-si vada visul implinit. Dar iata ca la inceputul lui ianuarie, cand a implinit 100 de ani, si numai cu o zi inainte de a muri, scoala i-a adus certificatul de absolvire. Plina de satisfactie, ea a declarat: acum am sa mor fericita.

Ma gandeam ca aceasta femeie a avut perseverenta sa-si urmareasca telul toata viata sa, si ca l-a sfarsit a avut satisfactia sa moara cu o bucata de hartie la capataiul ei, dovada ca in sfarsit a reusit.

Ce parere aveti despre bucuria celor mantuiti care vor avea satisfactia sa traiasca o vesnicie si sa se bucure de atingerea telului dorit?

Intre teorie si practica. Este frumos sa te opui unor practici sau idei, dar este mai greu sa-ti pui in aplicare ideile. Aceasta ar fi concluzia la care au ajuns cetatenii din Montreal capitala provinciei canadiene Quebec, atunci cand au aflat despre atacul impotriva unei statii de politie.

Asa cum stiti, in ultima vreme actiunile de protest ale cetatenilor nemultumiti de toate cele, au devenit tot mai violente si oragnizate. Unele grupuri, in special cele ecologiste dau participantilor cursuri de drept, le asigura avocati, si ii antreneaza cum sa se lupte cu politistii si sa fie ,,eficienti”.

In acest context, un grup din Montreal, manifesta in fiecare an impotriva brutalitatii politiei, desigur nu in cel mai pasnic mod, anul trecut 200 de manifestanti au fost arestati. Anul acesta o parte din grup a vrut sa fie sigur ca are timp sa distruga cat mai mult, asa ca in mod ,,preventiv“,  cu doua zile inaintea datei prevazute pentru manifestatia oficiala, au atacat o statie de politie, spargand geamurile, scriind cu vopsea insulte pe fatada cladirii si avariind 11 masini de politie, spargandu-le geamurile, si distrugand computerele si radio din ele.

Se pare ca este un reflex prezent nu numai in relatiile sociale, dar si in ce priveste viata spirituala; cei care se plang de o nedreptate ajung pana la urma sa faca mai rau decat cei de care se plang.

Cand te joci cu pericolul. Totul a inceput ca un fapt divers banal. Pe  2 februarie, anul acesta, doctorul Sacha Baricevic, un om din buna societate din Ljubljana, si proprietarul unei clinici de lux din capitala Sloveniei, a fost gasit zacand muribund in vila sa eleganta.

El a fost atacat de cei 3 caini ai sai de rasa bullmastiffs, caini pe care ii tinea in casa lui. Aceiasi caini atacasera in mod salbatic in 2006 un trecator, dar autoritatile veterinare au trebuit sa-i restitue cainii care au fost ,,reeducati”, deoarece doctorul avea relatii suspuse, care au intervenit in favoarea lui. Anchetand asupra acestei tragedii, doctorul a murit ca urmare a ranilor, politia a ajuns la concluzia ca stapanul cainilor avea ,,relatii” cu totul speciale cu cainii sai, relatii de ordin sexual, si cainii nu au facut decat sa se razbune pe stapanul care ii abuza. Ba mai mult se pare ca doctorul isi invita prietenii din lumea buna sa fie spectatori la aceste scene dezgustatoare. Pe masura ce trece vremea si presa face noi revelatii, oameni politici influenti, printre care si ministrul de interne, sunt implicati deoarece s-au aflat printre spectatori, sau pentru ca l-au ajutat pe doctor sa-si mentina cainii, in ciuda faptului ca autoritatile veterinare au incercat de 3 ori sa-i eutanazieze.

Fostul prim ministru Janez Jansa, declara ca acest scandal este un simptom al ,,decadentei” moravurilor clasei politice din tara sa.

Polonia. Pedepse cu inchisoarea. O instanta din Polonia a condamnat trei persoane pentru furtul unei inscriptii (,,Arbeit macht frei – Munca te elibereaza”) aflata deasupra intrarii fostului lagar de concentrare nazist de la Auschwitz, in 2009. Cei trei au primit pedepse cu inchisoarea de la 18 luni la doi ani si jumatate. Un cetatean suedez, acuzat ca a coordonat furtul, urmeaza sa fie extradat Poloniei.

10.000 de persoane evacuate in Fiji din cauza unui ciclon. Un ciclon puternic, de categoria 4 din cinci, a afectat luni nordul si estul insulelor Fiji, distrugand cel putin 50 de case, recoltele, si ducand la evacuarea a circa 10.000 de persoane. Deocamdata a fost inregistrat un singur deces, al unei tinere care s-a inecat duminica, pe insula Vanua Levu, din nordul tarii. 

SUA iau masuri financiare impotriva Hamas. Trezoreria americana a anuntat masuri impotriva a doua institutii din Fasia Gaza: Islamic National Bank si televiziunea Al-Aksa, pentru colaborare cu organizatia Hamas, care guverneaza enclava palestiniana. Sanctiunile prevad interdictii pentru cetatenii americani de a realiza tranzactii cu cele doua entitati si inghetarea tuturor fondurilor acestora in zonele cu jurisdictie americana. Trezoreria americana a calificat anterior Hamas drept organizatie terorista. Autoritatile americane sustin ca Islamic National Bank a fost infiintata de Hamas in aprilie 2009, dar nu are licenta de la Autoritatea Monetara Palestiniana. La randul sau, televiziunea Al-Aksa ar fi finantata si controlata de Hamas. De asemenea, postul ar fi folosit pentru recrutarea de tineri adepti, care sa devina ulterior luptatori Hamas si atentatori sinucigasi.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Calcium. Cercetatorii suedezi sunt de parere ca o dieta bogata in calcium poate prelungi viata. Intr-un articol publicat recent in revista American Journal of Epidemiology, Dr. Joanna Kaluza de la Karolinska Institutet din Stockholm, raporteaza ca persoanele care au consumat o dieta bogata in calcium au avut cu 25% mai putine sanse de a deceda intr-o perioada de 10 ani, in comparatie cu populatia care a consumat mai putin calcium. Cercetatorii suedezi au analizat recordurile medicale a peste 23.000 de barbati intre varstele de 49 si 79 de ani, si care au fost urmariti pe o perioada de10 ani. Toti participantii au raportat la inceputul studiului dieta pe care o consumau de obicei. Pana la sfarsitul studiului, 2.358 de participanti au murit. Persoanele care au consumat cea mai mare cantitate de calcium si-au micsorat sansele de deces cu 25 %, in general, si au avut cu 23% mai putine sanse de a muri ca rezultat al maladiilor cardiovasculare. Participantii din aceasta categorie au consumat in medie aproximativ 2.000 mg de calcium pe zi, in comparatie cu restul participantilor care au consumat in jur de numai 1.000 mg calium pe zi.  In USA medicii si dieticienii recomanda un consum de 1.000 mg de calcium pe zi pentru barbatii intre 19 si 50 de ani, si 1.200 mg pentru cei trecuti de 50 de ani. O dieta bogata in calcium, care depaseste recomandarile prezente, poate reduce semnificativ mortalitatea, este concluzia medicilor suedezi care au participat la acest studiu. Reducerea mortalitatii se explica in mai multe feluri: calcium in organism reduce tensiunea arteriala, colesterolul si nivelul de glucoza din sange. In contrast, nu s-a gasit nici o relatie intre cantitatea de magnesium din dieta participantilor si rata de mortalitate. De remarcat este si faptul ca participantii la studiu nu au folosit suplimente de calcium, cantitatea de calcium a provenit aproape in exclusivitate din alimentele consumate. Pe langa lapte si branzeturi, spanacul, broccoli, soia, pestele, fasolea, varza, bamele, cerealele si citricile sunt o bogata sursa de calcium.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,O, Taria mea, pe Tine Te voi lauda, caci Dumnezeu, Dumnezeul meu cel prea bun, este turnul meu de scapare”. Psalmul 59,17

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 11/2010

About The Author
-