12
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

                  Semnele saptamanii 11 Martie 2010

Nigeria. Masacru. Saptamana trecuta au avut loc in localitatea Jos, din cetrul Nigeriei, noi conflicte entice. Situat in regiunea de granita dintre teritoriul de nord, musulman si regiunile de sud crestine, orasul Jos a mai fost si altadata in trecut teatrul unor  conflicte asemanatoare.

In timpul noptii de sambata spre duminica, un grup de pastori nomazi fulbe, de religie musulmana, au atacat pe locuitorii berom, fermieri crestini. Dupa ce au tras focuri de arma ca sa sperie populatia, cand oamenii speriati au iesit din case, atacantii ii asteptau si i-au macelarit fara mila, femei, copii, si batrani. Politia nu s-a amestecat in aceasta confruntare. Rapoartele sunt contradictorii. Autoritatile musulamane vorbesc de circa 100 de morti, organizatiile internationale, de peste 250, iar liderii locali crestini, de peste 500. Oricum victimele sunt numeroase mai ales copii si femei. Politia a anuntat ca au arestat 49 de persoane care vor fi judecati pentru acest masacru.

Papa Benedict XVI a deplorat aceasta ,,baie de sange atroce”, iar Jonah Jang guvernatorul statului a declarat 3 zile de post pentru a invoca mila lui Dumnezeu si ca pacea sa domneasca din nou in regiune.

Crucea Rosie estimeaza ca peste 8.000 de persoane s-au refugiat din cauza acestor violente. Se estimeaza ca din 1999 cand a s-a incheiat dictatura militara, cel putin 13.500 de persoane si-au pierdut viata in conflicte de acest fel.

Turcia. Cutremur. Un cutremur de 6 grade s-a produs luni in provincia Elazig, din estul Turciei, a declarat vicepremierul turc Cemil Cicek, relateaza AFP. 57 de persoane si-au pierdut viata si alte 50 au fost ranite.

Victimele au fost inregistrate in cinci sate din apropiere de epicentrul seismului aflat la Karakocan, in provincia Elazig, traversata de o falie seismica.

Chilienii se roaga pentru victimele cutremurului. Chilienii au predat duminica sute de obiecte furate in timpul jafurilor de dupa seismul din 27 februarie, cu ocazia primei zile de doliu national din tara, unde au fost facute slujbe in memoria victimelor, relateaza AFP. Locuitorii din cartierele sarace din Concepcion (centru-sud) au lasat pe strazi masini de spalat, televizoare, frigidere, mese sau canapele, cuprinsi de remuscari, sau de teama de sanctiuni anuntate de politie. Valoarea lor se ridica la un miliard de pesos (1,5 milioane de euro), potrivit presedintelui Michelle Bachelet.

Duminica a fost timpul remuscarilor si solidaritatii. La balcoane, drapele chiliene au fost agatate, in timp ce in fata cladirilor oficiale steagurile erau coborate in berna. Numeroase slujbe au avut loc in aceasta tara, unde 70% din populatie este catolica.

In total, 452 de morti au fost identificati, dar bilantul ar putea depasi 800 de morti. Pe langa pierderile umane, 500.000 de locuinte au fost distruse, iar oamenii au fost nevoiti sa doarma in strada.

Societatea contemporana fata cu realitatile. Societatea contemporana indiferent de continent sau tara, face fata cu situatii fara precedent. Cataclisme naturale de proportii fara precedent, fenomene sociale si mai ales economice deosebite. Toate tarile lumii bogate sau sarace, de fapt mai ales cele bogate neobisnuite cu lipsurile, traiesc sub amenintarea unor deficite bugetare impresionante. In aceste conditii ar fi de astepat ca discursul politic sa fie sobru si la obiect, ca parlamentele sa fie preocupate cu redresarea economiei, cu moralizarea vietii politice si economice.

Ei bine, nicidecum, departe de aceasta ele se preocupa de subiecte care ar trebui sa ridice serioase semne de intrebare asupra competentei lor.

Asa de exemplu, Elvetia este o tara renumita pentru ,,industria bancara” dar in ultimii ani ea face fata unor critici extrem de severe din partea multor guverne, pentru faptul ca in bancile elvetice se ascund banii unor oameni fara scrupule, care au furat fiscul din tara lor, care fac trafic de tot felul.

In loc sa se preocupe de aceasta, Elvetia a votat duminica trecuta prin referendum popular, o lege care urma sa dea dreptul animalelor maltratate, sa aiba avocat.

Din fericire bunul simt a castigat, si aceasta lege a fost refuzata intr-un procent de 70,5%. Este insa ingrijorator ca 29,5 % dintre elvetieni considera ca ceea ce lipsea erau avocati pentru animalele abandonate.

Alt continent alta preocupare majora. In Canada, tara care este confruntata cu un deficit economic record, care a hotarat sa inghete cheltuielile pentru sanatate, educatie etc., se dezbate cu infocare daca este necesara modificarea textului imnului national, ca sa includa si femeile.

Actualul text, datand din 1908 si modificat ultima data in 1927, a devenit imn national in 1980. In acest imn se face mentiune la ,,adevaratii patrioti, fii ai tarii”. Iata insa ca senatoarea Nancy Ruth, doreste ca imnul sa faca referire explicita si la femei si fete, ca fiind parte integranta a natiunii. Iarasi din fericire se pare ca bunul simt este majoritar; primul ministru a declarat ca nu are intentia sa schimbe textul imnului national, decizie care este aprobata de 95% din populatie.  

Canada, tara primitoare. Asa doreau sa prezinte Canada, autorii unui ghid pentru imigranti. In acest document se sublinia ca in Canada homosexualitatea a devenit legala in 1969, ca legile tarii interzic discriminarea pe baza orientarii sexuale, si ca din 2005 casatoria dintre persoane de acelasi sex a devenit legala.

Iata insa ca aceasta publicitate nu a fost pe placul ministrului emigrarii, Jason Kenney, care a cerut ca aceste paragrafe sa fie scoase din textul final.

Jason Kenney  a fost din totdeauna opus acestor masuri de ,,deschidere”, si a dorit ca aceste tendinte progresiste sa nu fie explicate in asa multe detalii noilor emigranti candidati la cetatenie. 

Represalii. Seful politiei din Dubai, locotenentul general Dahi Khalfan Tamim,  a anuntat ca in represalii la asasinarea liderului organizatiei Hamas Mahmoud al-Mabhouh, Emiratele Arabe Unite, vor interzice accesul tuturor cetatenilor israelieni care au dubla cetatenie. Aceasta masura pare dificil de aplicat, deoarece in lipsa legaturilor diplomatice cu Israelul, cetatenii cu dubla cetatenie prezinta totdeauna un alt pasaport decat cel israelian, european, australian, american, etc.

Ca sa rezolve aceasta problema agentii politiei de frontiera vor fi antrenati sa recunoasca calatorii de origine evrei, dupa trasaturile fizice si dupa accent. Acelasi general a anuntat de asemenea ca a emis un mandat international pentru arestarea primului ministru isarelian Benyamin Netanyahou.

Aceste anunturi ridica cateva semne de intrebare deosebit de serioase. Primul ar fi ca Dubaiul acuza agentia de spionaj israeliana Mossad, de organizarea acestui atentat, dar nu are dovezi serioase si nici o hotarare judecatoreasca, care sa le confirme.

Dar cel mai tulburator mi s-a parut afirmatia ca politia va privi un calator si il va gasi vinovat ca seamana sau vorbeste ca un evreu, si este deci interzis sa intre in Dubai. Ultima data cand acest procedeu a fost folosit, era pe vremea cand un regim de trista amintire se instala in Europa.

Ciocniri violente in centrul Ierusalimului. Politia israeliana a luat cu asalt Muntele Templului din Ierusalim, punand capat in forta unei demonstratii a palestinienilor. Un purtator de cuvant al politiei a declarat ca palestinienii au atacat cu pietre dupa rugaciunea islamica de vineri, credinciosi evrei aflati dedesubt la Zidul Plangerii. Aceeasi sursa a comunicat ca in timpul ciocnirilor au fost raniti usor 15 politisti. Surse palestiniene au informat ca 60 de demonstranti au avut nevoie de ingrijiri medicale dupa ce politia a facut uz de gaze lacrimogene.

Romania va gazdui trei baterii americane cu cate opt rachete defensive. Presedintele Traian Basescu a anuntat ca Romania va gazdui trei baterii cu cate opt rachete fiecare, in cadrul noului scut anti-racheta american in Europa. ,,Nu este nici un secret, vor fi trei baterii cu opt rachete fiecare”, a declarat presedintele Romaniei, cu ocazia prezentarii bilantului pe anul 2009 al Ministerului Apararii. La finele lunii februarie, ministrul de Externe Teodor Baconschi anuntase ca este prevazuta gazduirea a 20 de rachete interceptoare americane in diferite regiuni ale tarii, si ca tratativele vor dura un an si jumatate. Bateriile vor fi capabile sa intercepteze rachete cu raza scurta si medie de actiune. In afara de Romania, interesate sa participe la noul scut american, sunt Cehia si Polonia.

Joe Biden. Sanse de pace pentru israelieni si palestinieni. Vicepresedintele american, Joe Biden, s-a declarat optimist cu privire la sansele procesului de pace din Orientul Mijlociu. Dupa o intalnire la Ierusalim cu presedintele israelian, Shimon Peres, Biden a spus ca interesele israelienilor si ale palestinienilor sunt mai degraba convergente decat divergente. Anterior, Biden l-a asigurat pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, ca Statele Unite vor furniza sprijin neconditionat pentru securitatea statului Israel si ca isi vor continua eforturile de limitare a programului nuclear iranian. Surse politice din Israel, citate de Reuters, spun ca mesajul transmis de numarul doi de la Washington in numele presedintelui Barack Obama, vizeaza si impiedicarea unei actiuni militare unilaterale a Israelului impotriva Iranului, in timp ce Statele Unite fac eforturi pentru crearea unui front comun international de sprijinire a sanctiunilor impotriva Teheranului. Netanyahu a declarat la randul sau ca prioritatile tarii sale sunt impiedicarea Iranului sa produca arme nucleare si pacea cu palestinienii si vecinii arabi. Premierul israelian si-a exprimat sprijinul pentru impunerea unor sanctiuni dure impotriva Iranului. Biden se intalneste miercuri si cu presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Israelienii si palestinienii au cazut de acord sa inceapa discutii indirecte de pace, sub mediere americana.

O comisie a Congresului american a recunoscut genocidul armean. O comisie a Congresului american a recunoscut joi ,,genocidul” armean, comis in timpul Imperiului Otoman, ignorand avertismentele secretarului de stat Hillary Clinton, iar Turcia si-a rechemat, in replica, ambasadorul de la Washington, relateaza AFP. Cu 23 de voturi pentru si 22 impotriva, Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentantilor a adoptat o rezolutie care califica drept ,,genocid armean” masacrele comise intre 1915 si 1923.

,,Condamnam aceasta rezolutie, care acuza natiunea turca pentru o crima pe care nu a comis-o”, a afirmat Guvernul turc intr-un comunicat. Ankara a exercitat presiuni pentru a impiedica votarea unei astfel de rezolutii. Presedintele turc Abdullah Gul l-a sunat miercuri seara pe omologul sau american, Barack Obama, in timp ce ministrul de externe Ahmet Davutoglu le-a cerut congresmenilor americani sa voteze ,,nu”.

Masacrele si deportarile suferite de armeni intre anii 1915 si 1917 s-au soldat cu 1,5 milioane de morti, potrivit armenilor, si cu 250.000 pana la 500.000 de morti potrivit istoricilor turci. Acestia din urma refuza termenul de genocid, recunoscut doar de Franta, Canada si Parlamentul European.

Ciocnirile dintre armeni si turci au inceput deja la finele secolului 19 si s-au soldat cu 200.000 de morti numai intre anii 1894 si 1909, potrivit surselor de la Erevan.

In octombrie 1914, Imperiul Otoman a intrat in primul razboi mondial, alaturi de Germania si Austro-Ungaria. Pe 24 aprilie 1915, mii de armeni, banuiti de sentimente nationale ostile Imperiului Otoman, au fost arestati. Pe 26 mai, in acelasi an, o lege speciala autorizeaza deportarile, din ratiuni de securitate interna. Populatia armeana din Anatolia si Cilicia, denumita inamic interior, este constransa sa plece in exil, in deserturile Mesopotamiei. Numerosi armeni sunt ucisi pe drum intr-acolo sau in tabere de refugiati.

Imperiul Otoman se destrama in 1920, cu doi ani dupa crearea unui stat independent armean. Astazi, Turcia recunoaste ca au fost comise masacre, si ca numerosi armeni au murit in timpul deportarilor. Ankara subliniaza insa ca a fost vorba de represiune impotriva unei populatii vinovate de colaborationism cu inamicul rus in timpul primului razboi mondial, si ca armenii au ucis, la randul lor, zeci de mii de turci. Genocidul impotriva armenilor a fost recunoscut pe 18 iunie 1987 de Parlamentul European. In 2001, Franta a devenit prima tara europeana mare, care a recunoscut acest genocid, prin lege. Astazi, 3,2 milioane de armeni traiesc in Armenia si peste 4 milioane in diaspora, in principal in Rusia, Orientul Mijlociu, Canada, SUA si Franta.

Incident armat la intrarea in Pentagon. Doi agenti de securitate ai Pentagonului au fost raniti usor de un barbat, el insusi ranit grav, care a deschis focul asupra lor joi seara in apropiere de statia de metrou a Pentagonului, unde se afla Departamentul american al Apararii. Incidentul, care a avut loc in jurul orei locale 18.35, a dus la inchiderea temporara a Pentagonului, care a fost redeschis dupa aceea. Presupusul agresor pare sa fie un cetatean american, a declarat pentru presa Richard Keevill, un oficial din Pentagon insarcinat cu apararea departamentului.

Seful FBI avertizeaza in legatura cu atacurile informatice. Seful politiei federale americane (FBI) a avertizat joi in legatura cu atacurile informatice, care ameninta securitatea Statelor Unite. Riscurile pe care le reprezinta infractionalitatea informatica sunt ,,la portile” Statelor Unite si ,,adesea deja in interior”, a subliniat Robert Mueller intr-o conferinta de presa organizata la San Francisco California. ,,Un atac informatic poate provoca aceleasi pagube ca si o bomba. In ultimii 10 ani, prezenta al Qaida pe internet a capatat la fel de multa importanta ca si prezenta sa in lumea reala”, a adaugat Mueller. Potrivit lui, al Qaida se serveste de internet, printre altele, pentru a recruta militanti. ,,Amenintarea reprezentata de terorismul informatic este reala si se extinde rapid”, a conchis Robert Mueller.

O locomotiva germana a lovit un tren belgian ce transporta substante inflamabile. O locomotiva a cailor ferate germane a lovit joi seara, in provincia Liege, un tren belgian aflat in statie, ce transporta produse inflamabile, relateaza agentia Belga, precizand ca nu au fost inregistrate victime. In urma socului, un vagon a deraiat si rezervorul locomotivei diesel a marfarului a fost spart, provocand o scurgere de combustibil. O coliziune intre doua trenuri de pasageri, din 15 februarie, s-a soldat cu 18 morti in apropiere de Hal, o suburbie din Bruxelles. Accidentul a generat o polemica privind securitatea cailor ferate belgiene si asupra dispozitivelor de franare in situatii de urgenta.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Dieta si exercitiul fizic. O dieta sanatoasa impreuna cu exercitiu fizic poate ajuta functiile creierului, este de parere un nou studiu publicat saptamana aceasta in revista Hypertension. Cercetatorii de la Duke University, statul North Carolina, USA, au inrolat 124 de voluntari cu o istorie de tensiune arteriala elevata si o greutate de cel mult 24 kg, si cel putin 7 kg peste greutatea normala. O treime dintre participanti au fost solicitati sa observe o dieta bogata in fructe, vegetale si saraca in grasimi; o alta treime a urmarit o combinatie de exercitiu fizic organizat si o dieta sanatoasa, iar cealalta treime nu au avut nici o restrictie in dieta si nu au fost incurajati sa exerseze. De asemenea, participantii au fost supusi la inceputul studiului, precum si la sfarsitul lui, la mai multe exercitii menite sa testeze functiile mentale. Dupa patru luni de testari, rezultatele studiului au aratat ca cele doua grupuri care au exersat si consumat o dieta mai sanatoasa, au avut o performanta in ceea ce priveste agilitatea mentala, superioara cu 30% la sfarsitul studiului, in comparatie cu testele de la inceputul studiului. Rezultatele au fost surprinzatoare pentru specialisti, pentru ca studiul era menit sa arate daca dieta si exercitiul fizic poate reduce tensiunea arteriala si greutatea partcipantilor. Medicii sunt de parere ca exercitiul fizic stimuleaza celulele creierului, si activitatea neurochimica este imbunatatita. Combinatia de dieta sanatoasa si exercitiu fizic au dat rezultate si la capitolul greutate si tensiune; in medie participantii au slabit 9 kg, iar tensiunea systolica a fost redusa cu 16 puncte, iar cea diastolica cu 10 puncte. Un studiu pe o scara mai larga cu mai multi participanti si mai multe grupuri, este planuit pentru viitor pentru a testa rezultatele cercetatorilor de la Duke University.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Caci orice pom se cunoaste dupa roada lui. Nu se strang smochine din spini, nici nu se culeg struguri din maracini”. Luca 6,44

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 10/2010

About The Author
-